Poslanci přišli o výlet do Izraele, i to jsou obstrukce

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
3. 11. 2011 18:25
Kromě ponocování a řečnění ruší sněmovna i zahraniční cesty
Madonnamía! Momentka z nonstop jednající sněmovny.
Madonnamía! Momentka z nonstop jednající sněmovny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Plán byl jasný. V neděli měl letecký speciál přepravit sedm poslanců na půl roku připravovanou cestu do Izraele.

Na programu bylo setkání se členy výboru pro obranu Knesetu (izraelský parlament, pozn. red.), setkání se zástupci ministerstva obrany a zahraničních věcí a nakonec i setkání s představiteli jeruzalemské metropolitní policie.

Na poslední chvíli ovšem vedení sněmovny výlet zarazilo. Důvod? Vládní koalici by odletěli hned čtyři zákonodárci, kteří by v rozbouřené sněmovně mohli chybět.

Koalice je totiž v personální ofenzivě. Na rozdíl od socialistů, kterým se daří úspěšně blokovat projednávání vládních zákonů vrácených Senátem v deseti až dvanácti lidech, koalice musí mít udržovat sněmovnu v chodu 67 hlasy.

To je totiž počet, díky němuž je sněmovna usnášeníschopná. Jinak by muselo být jednání přerušeno. Navíc, kdyby došlo na hlasování přímo o zákoně, musí koalice v krátké době sehnat 101 zákonodárců, přičemž vládních poslanců je "jen" 115.

Informaci, že jde o další etudu spojenou s rozsáhlými obstrukcemi, potvrdilo nezávisle na sobě hned několik poslanců napříč stranami.

Foto: Petr Vyoral

Omluvný dopis do Izraele

"Teď píšu omluvný dopis. Je to nepříjemnost, těžko jsme hledali termín, který by vyhovoval všem stranám. Kdyby to bylo měsíc dopředu, tak by to šlo, ale takhle," posteskl si předseda branně-bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD), který výpravu organizoval.

Spolu s poslanci se jí měli účastnit i dva členové přípravné skupiny propagačního festivalu České republiky, jenž pořádá velvyslanectví. Ti nakonec letí běžnou linkou. Podle Bublana měl speciál s delegací přivést do Izraele i materiály k výstavě, zainteresovaná byla i Židovská obec.

"Cestu jsme chystali půl roku. Záměr organizační výbor schválil, ve středu, když měl být cesta s konečnou platností schválena, ovšem bod přerušili a tím vlastně celou cestu zrušili," uved.

Předseda klubu TOP09 a člen organizačního výboru Petr Gazdík ovšem tvrdí, že stopku dostala cesta kvůli penězům, ne kvůli sněmovně. "Pan poslanec Bublan měl vysvětlit, proč do Izraele jede hned sedm poslanců. A to neudělal," řekl Aktuálně.cz.

Podle Bublana naopak cesta nepřesahovala rozpočet, který jeho výbor na zahraniční cesty získal.

Zrušení plánované cesty poslanců potvrdil Aktuálně.cz i český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar a jeho reakce spíše dává za pravdu právě Bublanovi.

"Cesta se odkládá, i když zatím nebyl určen náhradní termín," uvedl. "Jedná se jen o drobnou technickou komplikaci. Poslanci Knesetu z vlastních zkušeností jistě chápou, jak důležité je být u některých hlasování," řekl Pojar.

 

Právě se děje

Další zprávy