Poslanci přijali Zemanovo veto zákona o odpadech

Jakub Novák
14. 5. 2013 14:50
Zákonodárci tak napravují chybu, kterou sami dříve způsobili
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna v úterý svorně přijala první prezidentské veto a oficiálně tak ukončila fiasko, kterého se - i s drobnou pomocí ze strany senátorů - dopustila.

Do vetované podoby zákona o odpadech se totiž cestou do horní komory dostal pozměňovací návrh Františka Sivery (ODS), který poslanci ve skutečnosti neschválili.

Senát následně návrh i s nepřijatou úpravou schválil a sněmovnu tak v tomto "kiksu" nenechal samotnou.

Schválený-neschválený návrh představoval úlevu pro provozovatele solárních elektráren, kterým by se díky němu o půl roku - z prvního června na konec letošního roku - posunula doba, dokdy musí uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

"Senát obdržel znění Poslanecké sněmovny a odsouhlasil tento text i s tímto zamítnutým pozměňujícím návrhem. Tím došlo k porušení Jednacího řádu Poslanecké sněmovny, protože zaslala do Senátu jí neschválený návrh zákona," uvedl prezident Miloš Zeman v odůvodnění, proč vrací zákon k novému projednání.

Druhý pokus

Zamítnutý návrh by měl nahradit nový, který již před týdnem poslanci projednali a poslali do Senátu a který se obsahově od původního prakticky neliší - prakticky jedinou výjimkou je posunutí jeho účinnosti o jeden měsíc.

"Abychom předešli potenciálním možným rizikům spojeným s pochybnostmi o ústavnosti této procedury, navrhuji, abychom projednali tento zákon znovu jako celek, a to v podobě, která byla Poslaneckou sněmovnou schválena ve třetím čtení… Jedinou změnou je posun účinnosti tohoto zákona z 1. září na 1. října, tak abychom všechno v pořádku stihli," řekl k tomu na plénu Chalupa.

A ačkoliv upozorňoval na to, že vládní návrh souvislost s fotovoltaikou nemá, on sám se podle svých slov se Siverovým návrhem ztotožňuje.

"Tento návrh nebyl návrhem, který by jakkoli ulevoval provozovatelům solárních elektráren. S tímto návrhem jsem se ztotožnil. Myslím, že byl správný," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy