Poslanci porcovali medvěda, nejvíc dostal zase Orel

Petr Holub
26. 11. 2008 19:20
Zákonodárci poslali do svých volebních obvodů 1,8 miliardy korun
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Účastnili se poslanci všech stran kromě zelených. Na rozdíl od minulého roku, kdy proti "medvědovi" protestovali sociální demokraté, bylo dělení poslanecké kořisti idylou.

Každý z koaličních poslanců mohl rozdat 12 milionů korun, zástupci opozice 4 miliony. Vyšší částky přitom připadly na členy rozpočtového výboru. Prakticky pouze oni tak mohli rozdávat částky nad deset milionů na jednotlivé akce.

Uvolněnou atmosféru rozpočtového jednání dokumentuje nejčastěji komentovaná investice, socha medvěda brtníka v Brtnici, na kterou městečko dostane ze státního rozpočtu milion.

Kultura míří do Radouně

Tradičním vítězem boje o dotace se stala tělovýchovná jednota Orel Brno. Jejím starostou je místopředseda výboru Ladislav Šustr (KDU-ČSL). Letošních 23 milionů je ovšem pouze polovina oproti loňské dotaci, i když se dělil stejně velký medvěd. To dokumentuje, že poslanci raději dávali málo, ovšem více žadatelům.

Srovnatelně úspěšnou institucí je pouze Dům ošetřovatelské péče ve Vyškově. Zařízení ve volebním obvodu předsedy výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) se ovšem také muselo spokojit se dvěma třetinami loňské částky, tedy deseti miliony.

Uskrovnit se museli i další oblíbení kandidáti poslanecké pomoci. Liberecké kulturní sdružení Spacium, které zakládal poslanec Tomáš Hasil (ODS), dostalo namísto 17 milionů jen čtvrtinu. Sportovní sdružení ČSTV Břeclav (bydliště místopředsedy výboru Pavla Suchánka z ODS) musí vyjít s 6 miliony, necelou polovinou loňské dotace.

Naopak si polepšila jihočeská Kostelní Radouň. Člen výboru Michal Doktor (ODS) tam na druhou etapu rekonstrukce kulturního domu poslal víc než loni, téměř 14 milionů.

Langerova pevnost

Mezi krajskými městy dominují Karlovy Vary, kterým člen výboru Miloš Patera (ODS) poslal 20 milionů na dům seniorů a ještě přidal poloviční částku na opravu lázeňské promenády.

Hůře na tom nejsou v Olomouci. Pro tamní Muzeum olomoucké pevnosti zajistil ministr vnitra Ivan Langer (ODS) 18 milionů. Langer je vedle Doktora jedním z politiků, kteří se svými schopnostmi získat dotace chlubí v regionálním tisku.

Na Hanou tradičně odcházejí velké porce medvěda. Na výstavbu nového střediska získala prostějovská občanská společnost Centrum zdraví 15 milionů. Může to být tím, že členem výboru je tamní poslanec Radim Fiala (ODS). Prostějov přitom dostane dalších deset milionů na opravy škol.

Na otázku, proč deset milionů na opravu silnic dostane právě hanácká víska Pacetluky, se nabízí odpověď, že členem výboru je Pavel Svoboda (ODS) ze sousedního Holešova.

Naopak poraženými jsou České Budějovice. Jejich radní žádali 180 milionů na stavbu sportovišť a silnic, nedostali ovšem ani korunu.

Za další rozkvět Horní Stropnice

Opoziční členové výboru měli menší částky. Z Mostu je sociální demokrat Petr Červenka, na opravu místních hřišť ale mostečtí dostali "jen" deset milionů.

Zcela naprázdno tentokrát vyšla Čáslav, odkud pochází Milan Urban (ČSSD). Nedaleká Grunta ovšem bude mít novou čistírnu odpadních vod za deset milionů.

Komunisté se drží zažitého pravidla, že investice posílají svým starostům. V Hostěradicích budou mít nové dětské hřiště, v Oslavanech se zateplí mateřská škola, ve Zbýšově postaví novou vozovku.

Jihočeská Horní Stropnice má z medvěda pravidelný příjem. Loni dostala 7 milionů na zdravotní středisko, letos pět milionů na sociální zařízení u koupaliště. Vyhlídky nebudou mít špatné, dokud bude členem výboru jihočeský komunista Petr Braný.

Tluchoř na in-linech

S opozičními členy výboru měli srovnatelnou šanci rozdělovat funkcionáři sněmovny. Sportovní klub ve Hvozdu dostal skvělý příspěvek dvanáct milionů. Ze sousední Konice je předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

Stát bude v příštím roce dotovat také dvě dráhy pro in-linové brusle. Jedna z nich se za sedm milionů postaví v Brandýse nad Labem, kde bydlí předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

 

Právě se děje

Další zprávy