Poslanci podali majetková přiznání, 20 jich chybí

ČTK ČTK
5. 10. 2013 10:08
Chybí například přiznání Romana Pekárka, Pavla Béma nebo Jiřího Paroubka
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Majetková přiznání za letošní rok dosud nepodala dvacítka exposlanců. Vyplývá to z informací na sněmovním webu. Zákon ukládá dát oznámení do měsíce od skončení funkce, lhůta uplynula zhruba před týdnem.

Dokumenty ale nyní stejně nemá kdo prověřit; nelze do nich proto na stránkách dolní komory nahlížet. Kontrolu provede až po volbách nový mandátový a imunitní výbor.

Mezi dvěma desítkami někdejších zákonodárců, jejichž oznámení v registru ještě není, jsou exposlanci z různých stran. Chybí dokument Romana Pekárka (dříve ODS), kterého soud poslal na pět let do vězení za korupci. Trest nastoupil v únoru, mandátu se nevzdal. Naopak David Rath (dříve ČSSD), jenž je ve vazbě a pro úplatkářství je nyní souzený, oznámení dodal.

Registr k pátečnímu odpoledni neevidoval majetková přiznání Pavla Béma (ODS), Romana Böhnische (ČSSD), Petra Holečka a Rudolfa Chlada (oba TOP 09 a Starostové), Miroslava Grebeníčka (KSČM) nebo šéfa NS-LEV 21 Jiřího Paroubka.

Bývalý poslanec VV Michal Babák slibuje, že dokument doručí příští týden. Údajně ještě nedostal všechny informace o svých příjmech vzhledem k tomu, že jde o část roku, a nikoli o účetní období. Jan Vidím (ODS) vzkázal, že oznámení dodal do Sněmovny prostřednictvím bývalé asistentky v pátek.

Radim Fiala (Úsvit, dříve ODS) uvedl, že oznámení odeslal později. "Mea culpa, mea maxima culpa (má vina, má největší vina)," komentoval situaci.

Až na ustavení nového mandátového výboru vyčká s podáním dokumentu Martin Vacek, který se hlásil k poslancům LIDEM.

Postup mu podle něho doporučilo personální oddělení; ze zákona je sice lhůta 30 dnů, ovšem adresátem je výbor, který nyní neexistuje. Vacek uvedl, že posílat oznámení přes podatelnu nepokládá vzhledem k charakteru materiálu za vhodné.

Lídři už přiznání poslali

Ze stranických volebních lídrů, kteří zasedali v poslaneckých lavicích, už oznámení poslali všichni čtyři - šéfové ČSSD, TOP 09 a KSČM Bohuslav Sobotka, Karel Schwarzenberg a Vojtěch Filip a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Bývalí poslanci letos musejí podat oznámení dvakrát; první se týkalo dat za minulý rok s termínem vyplnění do konce června. Exposlanci, kteří byli zároveň členy kabinetu, měli vyplnit dokonce čtyři přiznání; dvě za loňský rok, jedno do měsíce ode dne, kdy skončili ve vládě, a jedno ve stejné lhůtě od zániku poslaneckého mandátu.

Pokud veřejný činitel lhůtu k podání přiznání nedodrží, nepodá je ani dodatečně nebo uvede zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje, hrozí mu podle zákona o střetu zájmů pokuta až 50 000 korun. Postih neuděluje Sněmovna, ale obecní úřady v bydlišti funkcionářů.

 

Právě se děje

Další zprávy