Poslanci neví, zda mají řešit odposlechy

ČTK, Red dom
22. 9. 2006 15:07
Praha - Šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček svolal kvůli odposlechům na příští pátek mimořádnou schůzi sněmovny.
První kroky v nové funkci dočasného šéfa sněmovny Miloslava Vlčka.
První kroky v nové funkci dočasného šéfa sněmovny Miloslava Vlčka. | Foto: Ondřej Besperát

Vyhověl tak žádosti Jiřího Paroubka, který o veřejné "proprání" požádal. Chce, aby ministr vnitra Ivan Langer doložil své tvrzení z půlky týdne, že kvůli aféře Kubice může být odposloucháváno na dvacet politiků a novinářů.

Páteční schůze sněmovny má začít v deset dopoledne. Poslanci budou muset nejprve schválit program jednání. Kdyby ho neschválili, schůze by se nekonala.

Strany ještě nevědí, zda chtějí odposlechy řešit

Strana Zelených rozhodne o případné podpoře schůze příští středu. Předseda strany Martin Bursík deníku Aktuálně.cz sdělil, že by ji podpořil jenom tehdy, když ministr Langer předloží pro svá tvrzení důkazy. "Ministr vnitra by měl být schopný doložit svá slova. Jinak pouze přispívá k balkanizaci české politiky," řekl Bursík.

"Místo aby se řešily problémy, musíme se zabývat přestřelkou mezi politiky ČSSD a ODS. Pokud se bude konat schůze, jenom k tomu přispěje. Věcně se na ní podle mne diskutovat nebude," doplnil Bursík.

Předseda ODS Mirek Topolánek, předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a šéf Strany zelených Martin Bursík během přestávky v jednání koaličních stran se zástupci ČSSD.
Předseda ODS Mirek Topolánek, předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a šéf Strany zelených Martin Bursík během přestávky v jednání koaličních stran se zástupci ČSSD. | Foto: čtk

Komunisté oproti tomu konání schůze podpoří. "Budeme hlasovat pro konání schůze. Mrzí nás jenom to, že s námi ČSSD svůj návrh nekonzultovala, protože jsou zde i další závažné otázky - jako například americká základna, které by bylo třeba projednat," sdělila redakci Aktuálně.cz mluvčí KSČM Monika Hoření.

Občanští demokraté se budou o postoji k návrhu radit v úterý. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Václav Mencl si ale dokáže představit, že plénum sněmovny by mohlo být vhodným místem pro projednání kauzy. "Šetření nejvyšší státní zástupkyně, o které pan ministr požádal, bude příští týden uzavřeno, takže by jej bylo možné na schůzi projednat," sdělil Mencl.

Ve zřízení stálé komise pro odposlechy Mencl problém nevidí. "Komise fungovala standardně i v předchozích volebních obdobích a kdyby ČSSD po volbách neochromovala jednání sněmovny, byla by komise už dávno zřízená," řekl Aktuálně.cz Mencl.

Kromě svolání schůze Vlček nařídil, aby odborníci z Národního bezpečnostního úřadu prověřili, jestli prostory sněmovny nejsou odposlouchávány. Jako první byla včera s negativním výsledkem prohledána místnost Výboru pro obranu. V příštích dnech by měly následovat další citlivé výbory, bezpečnostní a rozpočtový.

Bude-li se schůze opravdu konat, poslanci možná zřídí také komisi, která by použití policejních odposlechů mohla kontrolovat. Návrh programu s tím počítá. Taková komise pracovala ve sněmovně i v minulém volebním období, v novém funkčním období se ale dolní komora k jejímu vytvoření ještě nedostala.

Ukažte důkazy

Paroubek o svolání schůze požádal včera na mimořádné tiskové konferenci. "Šlo o vážná obvinění ze strany ministra vnitra Langera i ze strany předsedy ODS Mirka Topolánka. Je to pokus o skandalizaci politického protivníka, který nemá obdoby," oznámil šéf sociálních demokratů.

Ministr Langer se později proti slovům Paroubka důrazně ohradil.

Jiří Paroubek na zasedání ÚVV ČSSD
Jiří Paroubek na zasedání ÚVV ČSSD | Foto: čtk

Langer ve středu řekl, že kvůli vyšetřování "aféry Kubice" může být odposloucháváno až dvacet politiků a novinářů. Podle jeho informací policie zřejmě odposlouchává například prostory ve sněmovně, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlase i některé soukromé prostory.

Topolánek řekl, že jde o fízlování, kterého se ČSSD dopustila na svých politických oponentech.

Paroubek to popřel. "Já odmítám, že by vláda - nebo já osobně - nařídila jakékoli odposlechy. Buď je to pokus pošpinit ČSSD, nebo jde o neznalost právního řádu," uvedl.

Řekl také, co by mělo mimořádné jednání sněmovny řešit. "Bude o tomto: Chceme důkazy. Předložte důkazy, anebo odstupte. Vy jste řekli tyto závažné věci, které ničí zbytky politické kultury v této zemi. Takže buďto dejte důkazy, nebo odstupte," dodal Paroubek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ČTĚTE VÍCE: PRVNÍ DEN KAUZY ODPOSLECHY
Tajné odposlechy vyšetří Vesecká
...Zdroj z vlády Aktuálně cz. sdělil, že mezi monitorovanými hovory byly i ty z telefonů nynějšího ministra vnitra Ivana Langera, poslance ODS Jana Vidíma a samotného policisty Jan Kubiceho...

    Vesecká už vyšetřuje

    Případem se rovněž už od středy zabývá nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Nechá prověřit postup policie, Inspekce ministra vnitra i státních zástupců při vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy. Chce tak zjistit, zda nebyl porušen zákon.

    Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
    • Vše o případu Kubice ČTĚTE ZDE
      Takzvanou aféru Kubice spustilo vystoupení velitele útvaru pro boj proti organizovanému zločinu Jana Kubiceho, který týden před volbami veřejně prohlásil, že vládnoucí politici ovlivňují vyšetřování významných případů

    Paroubek řekl, že již Veseckou požádal o to, aby neprodleně uvedla, zda státní zástupci na jeho či vládní pokyn souhlasili s takovými odposlechy. "Nemyslím si, že paní státní zástupkyně na to potřebuje týden, to jsou věci několika telefonátů," dodal.

    Na Veseckou se obrátil také ministr vnitra Langer. Řekl, že by po skončení případu měla zveřejnit všechny okolnosti včetně toho, jací novináři a politici byli případně odposloucháváni. "Teprve poté se dá říct, zda to byl standardní postup, nebo
    se prokáže podezření z politické motivace," řekl ministr.

    Prověrka informací týkajících se údajných odposlechů je podle mluvčího Vesecké Františka Tlapáka "velmi intenzivní" a její výsledek lze očekávat ještě v závěru tohoto týdne. Do skončení prověrky nebude Nejvyšší státní zastupitelství kauzu komentovat.

     

    Právě se děje

    Další zprávy