Poslanci nepošlou dárky, medvěd se porcovat nebude

Petr Holub
26. 11. 2009 7:47
Letos obcím ani sportovním klubům nic nepošleme, rozhodl rozpočtový výbor. Na peníze zbyl Brusel

Praha - Ve sněmovně letos skončila praxe zvaná porcování medvěda, kdy jednotliví zákonodárci odesílali dárky v řádu milionů, výjimečně desítek milionů korun do svých volebních obvodů.

Hlavním důvodem nejsou úspory v rozpočtu, ale vyhlídka, že českého kolegu nahradí mnohem větší bruselský medvěd.

Letos se sešlo do sněmovny jen necelých tři sta žádostí, tedy desetkrát méně než obvykle. Výbor také žádnou ze žádostí nepodpořil.

"O většinu dotací, které chtěly po sněmovně, mohou dnes obce a občanská sdružení žádat Evropskou unii," uvedl předseda výboru Bohuslav Sobotka.

Na peníze je Brusel

Nabídka z Bruselu je také mnohem větší než od poslanců.

Zatímco rozpočtový výbor přiděloval v posledních letech dvě až sedm miliard ročně po celé republice, průměrně velký kraj má z Bruselu slíbeno deset miliard na léta 2007-2013. Pro dotace do regionů je tak k dispozici pětkrát vyšší částka.

Čerpat se začalo se zpožděním letos a nejvíc zatím kraje získaly na opravu silnic II. a III. třídy, ve většině z nich už přes sto milionů. Další na řadě ale jsou opravy škol.

Trutnov lepší Turnova

Tradiční českou cestou letos například žádalo poslance o částku nad dvacet milionů jen šest škol. Žádosti jsou obvykle nadsazené a školy vždy počítaly maximálně s polovinou žádané částky.

Přitom dvacet škol letos dostalo od Evropské unie víc než deset milionů a další desítky získaly menší sumy.

Zkrátka v Bruselu nepřijdou ani sportovci.

Sportovní hala Rondo v Brně žádala poslance o nerealistickou částku 150 milionů, ovšem skiareál na šumavském Lipně už dostal z Evropy 85 milionů.

Za stejnou částku bude opraveno koupaliště v Hodoníně, ovšem v Lužích na Chrudimsku své koupaliště asi neopraví, protože 35 milionů chtěli po sněmovně.

Špatná adresa na žádosti způsobila, že turnovští atleti nedostanou 25 milionů na svůj nový stadion, golfisté z Trutnova však budou moci investovat 35 milionů na hřiště v Mladých Bucích.

Finále za týden

Pokud mají poslanci sklony k přerozdělování rozpočtových výdajů, dostanou šanci až příští týden, kdy rozpočet ve druhém čtení projedná sněmovna.

Předem je jasné, že protagonisty budou sociální demokraté. Chtějí žádat především sedm miliard na platy státních zaměstnanců, kterým se jinak budou o čtyři procenta snižovat, další miliardu ČSSD žádá na dorovnání evropských dotací pro zemědělce.

Postup levicových poslanců je popsán v návrhu sociálního výboru, který sociální demokraté rovněž podporují.

Návrh odebírá miliardu z částky na odškodnění obětí trestné činnosti a další miliardu z investic do dálnic a vojenských stíhaček. O miliardu ještě sníží plánované výdaje na důchody a 800 milionů bere z nemocenské. Získaných 3,8 miliardy chce sociální výbor poslat na provoz sociálních ústavů v krajích.

Dvě želízka učitelů

Alternativu ke zvýšení výdajů na platy všech státních zaměstnanců vymyslel školský výbor. Snížení platů by zamezil z celého veřejného sektoru pouze ve školství. Za tím účelem žádá částku 3,4 miliardy.

Výbor však zatím nenavrhl, kterou položku rozpočtu snížit, aby byly požadované peníze k dispozici. Zákon přitom sněmovnu zavazuje, že plánovaný schodek 162,7 miliardy korun nesmí měnit.

Sněmovna teoreticky může hlasovat i o poslaneckém medvědovi, v posledních letech se však řídila doporučením rozpočtového výboru.

 

Právě se děje

Další zprávy