Poslanci nakupují. Zhlédli se ve státních dluhopisech

Martina Machová Martina Machová
11. 7. 2012 12:00
Ministr Heger si pořídil státní dluhopisy jako zabezpečení na stáří
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Vyoral

Praha - Byl to hit roku 2011, kdy ministr financí Miroslav Kalousek vydal státní dluhopisy v hodnotě 20 miliard korun. Pro velký úspěch akci zopakoval i v roce 2012.

Z dosud zveřejněných majetkových přiznání jeho kolegů z poslaneckých lavic vyplývá, že do investice do cenných papírů, která slibovala jistotu, že se peněz nedotkne inflace, a případný zisk až tři procenta, se pustili i sami zákonodárci.

Státní dluhopisy si v roce 2011 nakoupili poslanci za ODS Jaroslav Martinů a Jaroslava Wenigerová, ale i Kalouskův stranický a ministerský kolega Leoš Heger. Podle statistiky se stejně jako poslanci zařídilo dalších 33 tisíc lidí.

Nejvíce do státních dluhopisů investoval již zmíněný občanský demokrat Jaroslav Martinů. Nakoupil cenné papíry za milion korun.

"Asi 600 tisíc jsou mé úspory a zbytek jsou peníze, co jsem vydělal. Jsem spořivý člověk. Dvacet let jsem nebyl na dovolené, nekouřím, nepiji, šetřím," vysvětluje obnos, který "půjčil" státu.

Dluhopisy si vybral proto, že se mu jejich myšlenka, kdy si stát půjčuje od svých občanů, zdá správná. A je konzervativním člověkem, který se nepouští do větších rizik.

Leoš Heger ve své ministerské kanceláři.
Leoš Heger ve své ministerské kanceláři. | Foto: Ludvík Hradilek

Pomoc státu a také sobě

Rozdíl mezi uvedenými úsporami a investovaným milionem podle něj nejde z jeho starostovského platu. Po zvolení poslancem totiž dál působí v čele východočeské Poličky, za což mu náleží roční odměna 442,9 tisíce korun.

"Plat starosty ale daruji zpět městu, tak jak jsem slíbil, když jsem se stal nečekaně poslancem," uvedl.

Obdobně jako Martinů přistupovala ke koupi Jaroslava Wenigerová. Ta nakoupila dluhopisy v hodnotě 100 tisíc. I ona o sobě hovoří jako o konzervativci a spořivci.

"Kalousek to propagoval i na plénu sněmovny. Brala jsem to ale nejen jako poslanec, ale jako občan, jak vypomoci státu," líčí své motivace poslankyně. Přiznává, že se chystala nakoupit dluhopisy i z letošní emise. "Nestihli jsme to ale," dodává.

Půl milionu do státních dluhopisů investoval podle svého majetkového přiznání i šéf zdravotnictví Leoš Heger.

Hegerova pojistka na stáří

"Beru to jako záležitost pro mé stáří," vysvětloval své rozhodnutí. Vedle investice do státních dluhopisů pak Heger ve svém majetkovém přiznání uvedl, že nakoupil dluhopisy UniCredit banky Zero Bondy za 1,09 milionu korun. "Jde o úspory z minulých let," dodal.

Heger rovněž přiznal, že opomněl do majetkového přiznání uvést prodej bytu v hodnotě 1,4 milionu korun. "Doplním to po neděli," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy