Poslanci: Na zločiny komunismu imunita neplatí

ves, jaa
13. 9. 2007 15:56
Poslanec-exbachař by měl být vydán policii
Josef Vondruška zatím sedí v poslanecké lavici
Josef Vondruška zatím sedí v poslanecké lavici | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil plénu poslanecké sněmovny, aby vydala poslance KSČM Josefa Vondrušku k trestnímu stíhání. Deník Aktuálně.cz o tom informoval šéf výboru Miloslav Kala.

Vondruška pracoval za minulého režimu jako bachař a svědkové tvrdí, že týral vězně. Vondruška to odmítá.

Minulé jednání výboru bylo přerušeno. Objevily se totiž rozpory mezi výpověďmi svědků a dokumenty, které předložil Vondruška.

Výbor rozhodl jednomyslně

Dnešní usnesení výboru k Vondruškově vydání bylo jednomyslné. "My jsme navrhli sněmovně, aby poslance Vondrušku policii vydala. Je třeba říci, že se poslanec Vondruška jednání výboru nezúčastnil a ani nehlasoval," říká Kala.

"Také jsme vzali na vědomí informaci okresního státního zastupitelství, že zužuje obvinění pouze na jeden skutek. Původně šlo o dva," doplňuje Kala.

Vondruška se hájí, že obvinění je účelové. "Všechno je nepravdivé. Pravda je snad jen to, že jsem tam pracoval," řekl Aktuálně.cz dnes Vondruška. Podle něj za vším může být snaha zamezit mu hlasovat pro některé klíčové věci ve sněmovně.

Zvažuje také, že na obvinění bude reagovat žalobou pro pomluvu. 

Komunisté: Je to politická kauza

Vondruškovi kolegové z poslaneckého klubu KSČM se k případu nechtějí příliš vyjadřovat. "Jediné, co mohu říci je, že na mě celá kauza působí jako vykonstruovaná," říká komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

"Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru je podle mě politické, ne věcné. Je to politická kauza. On má dokonce dokumenty, že v inkriminované době v té věznici vůbec nepracoval," tvrdí komunista Stanislav Grospič.

Ani jeden z nich ještě není rozhodnutý, jak se při hlasování ve sněmovně zachová. "Chci se nejprve seznámit se stanoviskem pana poslance Vondrušky, poté bude hlasovat klub," vysvětluje Konečná. 

Problém? Výpověď Hučína

Podle informací deníku Aktuálně.cz je problém s výpovědí svědka a antikomunisty Vladimíra Hučína, který byl vězněn v Minkovicích, kde Vondruška pracoval.

"Byl horší než ostatní bachaři. Rasoval zvlášť ty, co seděli za trestné činy proti socialistické republice," řekl Aktuálně.cz Vladimír Hučín, který si poslance pamatuje z dvou a půlletého žaláře. Za někdejší činy byl už rehabilitován.

Hučín trvá ale na své výpovědi. "Vondruška se ve věznici neobjevoval pravidelně, někdy tam nebyl třeba měsíc, možná byl někde na škole, na stáži, ale dění tam se stále zúčastňoval. Bydlel blízko věznice a s vedením byl velký kamarád. Byl nebezpečný," řekl dnes Hučín.

Podle historika Tomáše Bursíka, který studoval personální spis bývalého vězeňského dozorce Vondrušky, byl Vondruška aktivní "až horlivý" příslušník Sboru nápravné výchovy. Podnět k vyšetřování jeho působení v 70. a 80. letech podal loni v září bývalý disident a aktivista Petr Cibulka.

 

Právě se děje

Další zprávy