Poslanci jednomyslně rozhodli o Pekárkově vydání soudu

Jakub Novák
4. 12. 2012 16:32
Pro jeho vydání hlasovalo 158 zákonodárců, proti nebyl nikdo
Roman Pekárek
Roman Pekárek | Foto: Jan Langer

Praha - Bez překvapení prošel Poslaneckou sněmovnou návrh na vydání poslance Romana Pekárka soudu - pro hlasovalo 158 zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Pekárek se tak bude muset 18. prosince dostavit na jednání odvolacího soudu, který rozhodne, zda poslanec poputuje za mříže, či nikoliv.

Bývalého místostarostu Kolína totiž soud letos nepravomocně odsoudil na šest let za korupci.

Podle státního zástupce měl Pekárek v roce 2009 nabídnout brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun, což bylo údajně pod cenou, než s kterou se počítalo v městském rozpočtu.

Znalcem stanovená cena přitom byla nejméně o šestadvacet milionů vyšší. Podle žalobce se Pekárkovi povedlo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více.

Za to si měl Ličkovi říct o milion korun. Samotnému Ličkovi soud vyměřil roční vězení, nicméně oba dva celou dobu tvrdí, že jsou nevinní.

Roman Pekárek byl jedním ze tří náhradníků, kteří přišli do Poslanecké sněmovny namísto tří rebelujících středočeských poslanců ODS.

Díky tomu tak mohl projít kontroverzní daňový balíček, s jehož schválením byla svázána další existence Nečasovy vlády.

Pekárek se nicméně stal trnem v oku drtivé většiny svých poslaneckých kolegů, kteří ho opakovaně vyzývali k odchodu a složení mandátu. On sám si pouze nechal pozastavit členství v ODS - poslaneckého mandátu se však, s odvoláním na "pochybné rozhodnutí soudu", vzdát odmítl.

Podívejte se: Rozsudek nad Romanem Pekárkem za žádost o úplatek:

 

Právě se děje

Další zprávy