Poslanci jdou proti Hegerovi. Mohou přijít o statisíce

Radek Nohl Radek Nohl
9. 7. 2012 11:15
Zákon ministra zdravotnictví nemusí projít. Poslanci nechtějí opustit správní rady
Ministr Leoš Heger.
Ministr Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger bude mít s prosazením nového zákona o zdravotních pojišťovnách větší problémy, než se původně předpokládalo.

Hegerův úřad totiž počítá s tím, že ve správních radách pojišťoven nebudou usedat poslanci či blízcí různých politických stran.

Tím je chce odříznout nejen od vlivu, ale i statisícových odměn. Nahradit by je měli nezávislí odborníci.

Jenže část poslanců takovou změnu odmítá. A i zástupci ministerstva zdravotnictví připouští, že budou mít kvůli tomu problém v současné podobě tento zákon prosadit.

"Ministerstvo jej rozhodně vládě předloží i přes to, že ví, že některé pasáže se některým poslancům mohou zdát kontroverzní. Především pak ty, které omezují jejich působení ve správních radách," potvrdil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Hegerův věcný návrh zákona měla vláda projednat již během června. Dodnes se ale na program jednání nedostal.

Je to nesmysl, říká poslanec ODS

Proti zmíněné úpravě je podle informací Aktuálně.cz část poslanců ODS, ČSSD a KSČM.

Příjmy poslanců ze zasedání ve VZP
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Příjmy poslanců ze zasedání ve VZP

  • Tomáš Úlehla (ODS) - 168 tisíc korun
  • Radim Vysloužil (LIDEM) - 168 tisíc korun
  • Jiří Rusnok (LIDEM) - 302 tisíc korun
  • Petr Tluchoř (ODS) - 280 tisíc korun
  • Patricie Kotalíková (TOP 09) - 240 tisíc korun
    Pozn.: Jedná se o informace z majetkových přiznání poslanců, která jsou zatím dostupná na stránkách sněmovny.

Právě občanští a sociální demokraté mají například ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, přes kterou ročně protéká zhruba 150 miliard korun, největší vliv.

"Pokud zůstanou pojišťovny dál veřejnoprávní, což podle návrhu být mají, tak je zcela nesmyslná myšlenka, aby byly odpolitizovány," řekl Aktuálně.cz poslanec ODS Boris Šťastný, který řadu let usedá ve správní radě VZP.

A souhlasí s ním i opozice. "Nedokážu si představit, že se v naší zemi budou hledat nezávislí odborníci, kteří nejsou napojeni na některé politické strany," uvedla poslankyně KSČM Soňa Marková. Ta je rovněž členkou správní rady VZP.

Jenže právě jednání radních Všeobecné zdravotní pojišťovny řadu let často spíše připomíná boj mezi jednotlivými stranami.

"Změna je určitě krok správným směrem. Strany to dnes využívají ve svých politických bojích," reaguje pro Aktuálně.cz poslanec Jiří Rusnok (LIDEM), který je členem správní rady VZP.

Tady jsou fotky z unikátní operace, podívejte se:

Politici dostávají statisícové odměny

Podle Sršně ministerstvo počítá s tím, že se zákon ve sněmovně může změnit. "O nich je ale zatím předčasné spekulovat," uvedl Sršeň.

Jenže Šťastný, který je rovněž šéfem sněmovního zdravotnického výboru, už teď říká, že změnu navrhne. "Pokud v takové podobě zákon zůstane, pokusím se ho ve sněmovně změnit," dodal Šťastný.

Správní rada VZP má v současné době 30 členů. Podle Hegerova návrhu by se měla zúžit zhruba na polovinu.

V současné době v ní usedá 13 poslanců. Ti si podle svých majetkových přiznání přišli v loňském roce v průměru na 300 tisíc korun.

Je dobře, že ministr Leoš Heger nechce politiky ve zdravotních pojišťovnách? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy