Poslanci grilovali Füleho. Prošel se symbolickým 'ale'

Martina Machová Martina Machová
11. 11. 2009 12:40
Poslancům vadí jeho komunistická minulost a studium na moskevské škole
Diplomat Štefan Füle míří do bruselu. Někteří poslanci mají výhrady
Diplomat Štefan Füle míří do bruselu. Někteří poslanci mají výhrady | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovní výbor pro evropské záležitosti posunul českého kandidáta na eurokomisaře Štefana Füleho blíž Bruselu.

Na své mimořádné schůzi se poslanci rozhodli dále nekomplikovat proceduru výběru českého zástupce při evropské komisi a volbu vlády přijali bez větších vzdorů. 

Přesto Füle z jednání výboru neodešel jako jednoznačný vítěz. Poslanci totiž jeho nominaci jen projednali a nepřijali žádné stanovisko. Důvodem byla opět jeho kontroverzní minulost.

"Vnímám to jako určité elegantní řešení, které nevytvořilo další překážku pro nominační proces. To že jsme nepřijali žádné usnesení, byl kompromis, kterým výbor symbolicky cosi vyjádřil," komentovala jednání předsedkyně výboru Kateřina Jacques (SZ)

Füleho angažmá v komunistické straně a studium na moskevském Státním institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), jenž je známý vazbami na KGB, se přitom poslanci dotkli jen lehce.

"Víte o nějaké skutečnosti z minulosti, která by mohla znevážit vás nebo Českou republiku?" zavadil o nejzávažnější šrám českého kandidáta do Bruselu jeho nejhlasitější kritik Petr Bratský z ODS. Füle odmítl případný "škraloup" razantním ne.

Foto: Aktuálně.cz
Blog vysokoškolského profesora Martina Potůčka: Jaké jsou příležitosti nového eurokomisaře 

Když výbor griloval původní stranické kandidáty byla z toho trochu show. Füle se představoval na poslední chvíli v komornějším prostředí
Když výbor griloval původní stranické kandidáty byla z toho trochu show. Füle se představoval na poslední chvíli v komornějším prostředí | Foto: Ludvík Hradilek

Tichá revolta proti exkomunistovi

Občanští demokraté se nakonec po úterních odmítavých projevech spokojili "jen" s tichým apelem. Podle místopředsedy výboru za ODS Jana Bauera někteří poslanci demonstrativně na jednání ani nepřišli.

Téma se naopak točilo kolem budoucnosti - to pravé portfolio pro Česko. "Nejsme tentokrát poslední ale předposlední," konstatoval premiér Jan Fischer, který Füleho na jednání výboru doprovázel.

Že rozhodnutí na poslední chvíli nestaví Česko do nejlepší role, připouští i sám Füle.

"Nebudu se k tomu ale stavět trpně. Udělám vše proto, aby země získala zajímavé obory," přesvědčoval poslance.

Sám by si pro Českou republiku nejraději představoval oblast energetiky. Současně ale přiznává, že získat toto portfolio je spíše nereálné. Zájem o něj v současnosti má osm zemí.

Jako další oblasti, v kterých se cítí silným, jmenoval dopravu, životní prostředí, regionální rozvoj, vědu a výzkum nebo rozšiřování Evropské unie.

Nevyloučil ale, že vyjednávání o rezortu může skončit i u méně lukrativních oblastní. Například u kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy