Poslanci dostali od filmařů 200 citronů. Za mediální rady

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
23. 1. 2015 12:35
Poslanci dostali před volbou členů rady státního fondu kinematografie od filmového a televizního svazu anticenu Zlatý citron.
Ministr kultury s krabicí citronů.
Ministr kultury s krabicí citronů. | Foto: Karel Kreml

Praha – Citron pro každého poslance poslali porotci Českého filmového a televizního svazu (FITES) po Věře Kovářové (STAN) do Sněmovny. Důvodem pro udělení "zcela zvláštní ceny", kterou Kovářová převzala při udílení cen Trilobit, byla podle FITES dlouhodobě neprůhledná volba mediálních rad.

Kovářová v pátek koš se 199 citrony předala ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). "Myslím si, že tato cena patří ne zcela právem mně. Proto bych ji ráda předala do rukou povolanějších," prohlásila před volbou nových členů rady státního fondu kinematografie, kdy jména navrhoval právě resort kultury.

Herman dárek přijal s úsměvem, cena pobavila i jeho kolegy. "Mohli bychom panu ministru Hermanovi udělit výjimku, že by stál u plenty a každému, kdo by odvolil, by předal citron," poznamenal předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Ministr naopak navrhl, aby si každý poslanec vzal citron z koše, který stál u stolku zpravodajů. "Nevím, jestli se o tom bude hlasovat," obrátil se na místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) ministr. "Nemyslím, že by to bylo úplně vhodné," odvětil mu Filip.

Ministra kultury už v úterý v souvislosti s volbou členů rady, kdy mandát současného složení vyprší 4. dubna, zkritizoval poslanec Daniel Korte (TOP 09). "Přestože na stole měl návrhy na členy fondu od příslušných profesních organizací, tyto návrhy nám zaslal do Sněmovny 22. prosince," prohlásil s tím, že pokud by fond byl od dubna nefunkční, šlo by o Hermanovu zodpovědnost.

 

Právě se děje

Další zprávy