Poslanci dohromady dluží více než 200 milionů korun

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
8. 8. 2011 6:00
Projděte si dluhy českých politiků čtyři roky zpátky
Odpovědní pracují a dluží. Ve vzduchu visí 200 milionů.
Odpovědní pracují a dluží. Ve vzduchu visí 200 milionů. | Foto: Martina Machová

Praha - Každý poslanec české sněmovny dluží na hypotékách, spotřebních úvěrech, leasingu či soukromých půjčkách v průměru přes jeden milión korun. 

Podle majetkových přiznání, které poslanci odevzdali a které odrážejí stav ke konci roku 2010, činí totiž nesplacené osobní závazky všech poslanců dohromady více než 204 milióny. Záleží samozřejmě na tom, zda dluží za auto, nebo naopak investovali, třeba do nemovitostí.

Podstatně více peněz si přitom vypůjčili poslanci klubů vládní koalice "rozpočtové odpovědnosti". Nesplacené dluhy politiků  ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dosahují celkově do výše bezmála 148 miliónů.

Opoziční tábor se ve svém soukromém rozpočtu držel podstatně více při zemi - poslanci ČSSD a KSČM mají vypůjčeno dohromady 52 a čtvrt milionu korun.

Velký vůz je základ

O tom, nač si poslanci úvěry berou, už Aktuálně.cz napsalo krátce poté, co byla první přiznání zveřejněna.

Řada nových členů sněmovny totiž loni po úspěšných volbách zamířila do autosalónů a s pomocí leasingu si nakoupila nové vozy, jejichž ceny se blíží miliónové hranici.

Pokud tedy výše uvedené částky rozpočítáme přesně na jednoho zákonodárce, pak koaliční poslanec má v průměru dluhy ve výši 1 286 431 korun, zatímco na jednoho opozičního připadá dluh 637 458 korun.

Jaké mají dluhy jednotliví poslanci, si můžete prohlédnout v exkluzivním přehledu, který zaznamenává majetková přiznání poslanců v letech 2007 až 2010. 

Majetková přiznání poslanců

Rekordman Babák

Bezkonkurenčně nejvíc zadluženými jsou poslanci Věcí veřejných.

Na jednoho jejich poslance (bez 3 odpadlíků z původního klubu) připadají nesplacené finanční závazky za 2 miliony a 211 tisíc.

Celkově si jejich poslanci napůjčovali více než 46 miliónů korun. Přitom jenom tři členové klubu v přiznání uvedli, že žádné dluhy nemají.

Už známým rekordmanem klubu je v tomto směru Michal Babák, který v posledních dnech  krom jiného nejčastěji vystupuje za Věci veřejné v debatách k úspornému rozpočtu na příští rok.

Babákovy nesplacené závazky dosahovaly ke konci loňského roku výše přesahující 16 milionů korun. Za více než 12 milionů jsou to hypotéky, další půjčky pro blíže nespecifikovaný účel dosahují dalších bezmála 5 milionů.

Dluhy podle stran
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Dluhy podle stran

ČSSD - 45 mil. Kč (819 018 na poslance)

ODS - 54 mil. Kč (1 021 544 na poslance)

TOP 09 - 47 mil. Kč (1 154 882 na poslance)

KSČM - 6,5 mil. Kč (246 406 na poslance)

VV - 46,5 mil. Kč (2 211 787 na poslance)

TOP 09 a ODS nastejno

S velkým odstupem za koaličními partnery následují ve výši dluhů politici TOP 09 - další nové strany ve sněmovně. Na každého z jejích poslanců připadá dluh 1 milion a 154 tisíce korun.

Průměrné skóre TOP 09 ale výrazně zvyšuje předseda strany Karel Schwarzenberg, který přiznává nesplacené finanční závazky ve výši 13 milionů a 781 tisíc - všechny tyto závazky jsou ale hypoteční úvěry.

Celá polovina klubu - 20 poslanců - v přiznání uvádí, že nemá dluhy žádné.

Na každého poslance ODS pak připadá průměrný dluh 1 milion a 21 tisíc Kč.

Tady je rekordmanem v rámci klubu, Pavel Staněk, s více než 7 miliony nevypořádaných závazků. I u něj ale 7 milionů tvoří hypotéky a jen 320 tisíc korun je leasing na auto.

Třiadvacet (ze třiapadesáti) poslanců ODS nemá dluhy žádné.

Opozice při zemi

Opoziční řady jsou zadluženy mnohem méně. 

Klub sociálně demokratických poslanců - co do počtu ve sněmovně nejsilnější - se z hlediska soukromých dluhů drží na předposledním místě. Na jednoho poslance ČSSD připadá dluh 819 tisíc korun.

Největší nesplacené závazky mají poslanci Josef Tancoš a Jeroným Tejc - u obou se vyšplhaly nad 5 miliónů. U obou poslanců jde převážně o hypotéky, které u Tancoše doplňuje nespecifikovaný úvěr ve výši 700 tisíc a u Tejce leasing za necelých 200 tisíc korun.

Také tady 25 poslanců z 56 nepřiznává ani korunu dluhu.

Aby byl výčet úplný - na každého poslance-komunistu připadá soukromý dluh 246 tisíc. Největší závazky šplhají  lehce nad milion korun - a to u Gabriely Hubáčkové a Josefa Šenfelda. Poslankyně Hubáčková má hypotéku a poslanec Šenfeld nakupoval pozemky od pozemkového fondu.

Více než polovina poslanců za KSČM - 14 ze 26 - nemá dluhy žádné.

 

Právě se děje

Další zprávy