Poslanci ČSSD podpořili svého předsedu Hamáčka, atmosféra byla bouřlivá

frk frk
Aktualizováno 19. 10. 2018 21:41
Nechceme žádné změny ve vládě a šéf ČSSD Jan Hamáček má důvěru, vzkázali v pátek odpoledne poslanci sociální demokracie svým kolegům ve straně.
Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Předseda ČSSD Jan Hamáček. | Foto: Radek Bartoníček

Praha - ČSSD se nachází ve vnitřní krizi, kterou vyvolaly špatné výsledky v nedávných komunálních volbách a v loňských parlamentních volbách. Někteří vlivní členové jako řešení propadu preferencí navrhují odchod z vlády, jiní změny ve vedení.

Během pátečního jednání poslaneckého klubu ČSSD v Hradci Králové však ani jeden z těchto návrhů neměl podporu. Naopak. Klub vyjádřil důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi a podpořil vládní angažmá strany. 

"Klub nevidí žádné důvody k personálním změnám ministrů za ČSSD," uvádí poslanci v usnesení.

Klíčová pro budoucnost sociální demokracie bude sobotní schůze zhruba sto osmdesáti členů ústředního výkonného výboru strany. Budou hlasovat o tom, zda má Hamáček zůstat předsedou. A není vyloučeno, že někdo z naštvaných zástupců ČSSD navrhne rezignaci prvního místopředsedy Jiřího Zimoly a odebrání členství bývalému ministrovi vnitra Milanu Chovancovi.

Oběma část představitelů strany vytýká, že nahlas říkají názory, které jsou v rozporu s oficiálními stanovisky. Chovanec například nepřišel na hlasování o důvěře vládě, přestože vstup do kabinetu s ANO premiéra Andreje Babiše schválila v referendu členská základna.

Zimola zase opakovaně kritizoval kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho nebo se obul do kolegů, kteří měli dříve blízko k expremiérovi Bohuslavu Sobotkovi. Některým jeho kolegům vadí i jeho blízké vazby na prezidenta Miloše Zemana, který na rozdíl od ČSSD preferuje proruskou politiku.

Atmosféra na jednání předsednictva byla podle ČTK bouřlivá. "Kartáč dostal  Jiří Zimola za rozdělování, neloajalitu. Stejně se pustili do (představitele platformy Zachraňme ČSSD Michala) Haška," popsal agentuře diskusi zdroj ze sociální demokracie.

Odsouzení se podle zdroje dočkala i kritika, kterou vznesli někteří straníci vůči ministrům ČSSD, vládní strana by prý takové výtky měla přenechat opozici.

Místopředseda Jaroslav Foldyna novinářům potvrdil, že kritiku sklidila platforma Zachraňme ČSSD, mezi jejíž iniciátory patří i statutární místopředseda strany Jiří Zimola. Platforma požadovala také změny v kabinetu. Někteří ministři za ČSSD jsou prý nevýrazní a nevyužívají potenciál nejviditelnější politické funkce.

"Vůči platformě to bylo velmi kritické, bylo potřeba odpustit páru, co v lidech je, a to se podařilo. Neřekl bych, že by to bylo hádání," řekl Foldyna.

Místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický novinářům řekl, že z jednání má velmi dobrý pocit. "Platforma pravděpodobně svůj cíl splní a ČSSD zachrání, protože všichni ostatní jsou sjednoceni a nelíbí se jim, jakým způsobem se komunikují věci přes média, nikoli uvnitř standardních orgánů ČSSD," řekl Netolický.

Podle něj od žádného člena předsednictva pochvala platformy nezazněla. "Dokonce byly slyšet hlasy, že lidé, kteří se přes média snaží štěpit sociální demokracii, by měli ze strany odejít. Platforma podle mého názoru přehnala veřejnou diskusi prostřednictvím médií," dodal Netolický.

 

Právě se děje

Další zprávy