Poslanci couvli, policie jim bude dál odtahovat auta

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
12. 6. 2014 18:59
Vsunutý paragraf do zákona o provozu na silnicích měl znemožnit odtahování aut poslanců. Sami zákonodárci ho ale nakonec raději vzali zpátky.
Foto: Jaroslav Jiřička

Praha – Kartička, nekartička, poslanci si budou muset do budoucna pořádně rozmyslet, kde parkují, když se jim nebude chtít pro auto na záchytné parkoviště.

Členové sněmovního hospodářského výboru se totiž ve čtvrtek rozhodli revokovat své rozhodnutí z konce května, podle něhož se měla na začátek zákona o silničním provozu vklínit věta: "O odstranění vozidla nelze rozhodnout, jde-li o vozidlo, které je viditelně označeno jako vozidlo osoby požívající výsad a imunit podle zákona nebo mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána."

Změnu do návrhu ministerstva dopravy, které mělo znění harmonizovat s evropským právem, navrhl poslanec František Laudát (TOP 09). A právě on také přišel s návrhem na vypuštění tohoto ustanovení.

Pro zrušení byli všichni přítomní

"Hlasoval jsem sice původně pro, ale nakonec jsem rád, že jsme rozhodnutí revokovali," přiznal deníku Aktuálně.cz místopředseda výboru Martin Kolovratník (ANO). Stejně jako on hlasovali i všichni ostatní přítomní členové výboru. Ale proč se vlastně zákonodárci rozhodli přehodnotit názor? Důvod je zcela prostý - tlak médií.

Právě Aktuálně.cz totiž poukázalo na odtahování poslaneckých vozů například z pražských modrých zón i přesto, že za sklem měli růžovou kartičku opravňující k parkování. Jedním z těch, na které si pražští strážníci došlápli, byl i Stanislav Huml (ČSSD).

Ten dokonce rozeslal svým kolegům pohoršený e-mail. "Bylo uvolněno odtahování, a pokud ji necháte (růžovou kartičku, pozn. red.) v modré zóně za sklem, je to pro policistu výzva k odtažení. Tato praxe byla zahájena tento týden! Dokonce budete odtaženi přednostně, na to vemte jed. Jediné, co používat nebudou, jsou botičky," stěžoval si.

Městská policie si nicméně stála za svým - bez řádného povolení nemají v modré zóně co dělat ani auta členů dolní komory parlamentu. Argumentovala přitom tím, že na poslance se vztahuje zákon o policii, potažmo obecní policii. A ta řeší jen takzvané botičky.

Je to věc výkladu, myslí si poslanci

Podle Kolovratníka se ale vypuštěním věty prakticky nic nestane. Sám je totiž přesvědčen, že celý problém je jen věcí výkladu. U soudu by podle něj poslanci uspěli. "Zákon o policii řeší použití 'technických prostředků k zabránění odjezdu vozidla'. A přece odtažení je mnohem tvrdší prostředek, než botička," je přesvědčený Kolovratník.

Další argument, který má hrát v prospěch zákonodárců je jejich imunita. Ve chvíli, kdy by totiž strážníci nechali jejich auto odtáhnout a poslance by si předvolali k vyřešení přestupku, může se odvolat na imunitu. "To tedy ještě účinek růžové kartičky v podstatě zdvojnásobuje," říká jeden z členů výboru s tím, že i přes hrozbu odtažení poslanci podobnou úpravu zákona nechystají.

 

Právě se děje

Další zprávy