Poslanci chtějí zabránit pochodu neonacistů

job, ves, jaa
25. 10. 2007 17:40
Proti akci holých lebek se staví stále další skupiny
Soukromá ostraha Židovského města - hlídka u Staronové synagogy.
Soukromá ostraha Židovského města - hlídka u Staronové synagogy. | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Poslanci ČSSD a lidé z platformy okolo Vlastimila Tlustého z ODS se rozhodli postavit proti pochodu neonacistů pražským Židovským městem na výročí Křišťálové noci.

Praha sice pochod zakázala, ale pozdě. Kvůli procesním chybám pak soud, ke kterému se pořadatelé pochodu odvolali, manifestaci holých lebek povolil.

Prahu už kvůli tomu kritizoval Helsinský výbor, na prezidenta Václava Klause se s žádostí o zamezení pochodu obrátilo renomované středisko Simona Wiesenthala, které po světě hledá bývalé nacisty.

Sociální demokraté ve čtvrtek oznámili, že vytvoří živý řetěz, kterým zablokují jednu ulici vedoucí na místo srazu neonacistů.

Do ulic chce poslance vytáhnout i poslanec z ODS Vlastimil Tlustý.
Do ulic chce poslance vytáhnout i poslanec z ODS Vlastimil Tlustý. | Foto: Ludvík Hradilek

Židovská obec chystá na 10. listopadu pietní akci k uctění památky říšského pogromu. Její předseda František Bányai vyzval všechny, "kteří nemají rádi zlo a násilí," k účasti na tomto shromáždění.

Skupina poslanců okolo Vlastimila Tlustého se rozhodla tuto akci podpořit a rovněž vyzývá, aby všichni lidé přišli. "Není správné sedět doma," řekl Tlustý.

Akci podporují i romské oraganizace sdružené ve sdružení Romea. 

"Lidé, kteří přijdou v tento den ve 14 hodin před Staronovou synagogu v Pařížské ulici, uctí památku obětí říšského pogromu, tzv. křišťálové noci, kterou se před 69 lety začalo v nacistickém Německu organizované vražedné násilí vůči židovské komunitě," stojí v prohlášení sdružení.

Rozhodnutí soudu, který zrušil magistrátní zákaz pochodu, kritzovali ve čtvrtek i pražští zastupitelé. Vyjádřili nad ním politování.

 

Právě se děje

Další zprávy