Poslanci: chceme do běloruské sněmovny

25. 2. 2007 0:00
Praha - Petiční výbor sněmovny se chystá do Běloruska prozkoumat dodržování lidských práv. Ptát se chce běloruského parlamentu, v němž sedí jen přívrženci diktátora Lukašenka.
Běloruský prezident Lukašenko. Petiční výbor české sněmovny by se rád ptal jeho poslanců na lidská práva.
Běloruský prezident Lukašenko. Petiční výbor české sněmovny by se rád ptal jeho poslanců na lidská práva. | Foto: Reuters

"Chceme se našeho partnera, kterým je příslušný výbor běloruské sněmovny, zeptat na otázky migrace, národnostní politiky či svobody přístupu k informacím," řekla Aktuálně.cz předsedkyně petičního výboru sněmovny Zuzka Rujbrová (KSČM).

"Pochopitelně bychom se zmínili také o tom, že Bělorusko je častým předmětem kritiky v otázce lidských práv. Ptali bychom se, jak je to ve skutečnosti a kdy se Bělorusko přiblíží evropským standardům," dodává Rujbrová.

Rujbrová: nejsem předpojatá

Petiční výbor schválil záměr cesty vloni na podzim, teď čeká na stanovisko mezinárodního odboru sněmovny i ministerstva zahraničních věcí. Zatím proto ještě nemá přesný termín ani program cesty. "Já osobně jsem navrhovala, abychom jeli v dubnu," říká Rujbrová.

Předsedkyně petičního výboru Zuzka Rujbrová
Předsedkyně petičního výboru Zuzka Rujbrová | Foto: KSČM

V programu by podle ní měla kromě návštěvy parlamentu figurovat také setkání s občany i dalšími institucemi. Setkávat se parlamentem, který je loutkou v rukou Lukašenka, jí zvláštní nepřijde.

"Snažím se být dopředu nepředpojatá a udělat si názor až na místě. To je také důvod, proč se jako petiční výbor do Běloruska chystáme," řekla Aktuálně.cz.

Infobox

Usnesení Evropského parlamentu o situaci v Bělorusku z 6. 4. 2006

  • EP rozhodně odsuzuje neúspěšné prezidentské volby v Bělorusku a poukazuje na to, že Lukašenkův režim postrádá demokratickou legitimitu a je nadále poslední diktaturou v Evropě.
  • EP odsuzuje běloruské orgány že nepovolily delegacím Parlamentu a národních parlamentů členských států sledovat průběh voleb a že vypověděly pozorovatele z Dánska, Gruzie, Německa, Ukrajiny a Polska, i pozorovatele OBSE.
  • EP vítá rozhodnutí Rady zařadit prezidenta Lukašenka na seznam osob, kterým nebude uděleno vízum, avšak vyzývá Radu a Komisi, aby rozšířily tento seznam o běloruské zástupce místní, regionální a státní správy a akademické sféry, kteří se podíleli na porušování lidských práv a politických svobod běloruských občanů během volební kampaně a po ní.

Laudát: musíme se setkat s opozicí

Cestu do Běloruska podporuje také František Laudát, člen petičního výboru za ODS. "Podporuji tu cestu. Budu ale samozřejmě požadovat, aby na programu bylo také setkání se zástupci opozice," říká Laudát.

Zástupci běloruské opozice přesto plánovanou cestu nevidí příliš rádi. "Zvláštní je hlavně ten plán setkat se s běloruským parlamentem. Není v něm totiž jediný zástupce opozice, všichni jsou poslušní vůči Lukašenkovi," říká Vladislav Jandjuk, člen běloruské exilové vlády žijící v Praze.

"Nevím tedy, co se od nich chtějí dozvědět o lidských právech, když Lukašenko je tím hlavním, kdo je porušuje," dodává Jandjuk.

Vadí mu také to, že návštěva českých poslanců by běloruskému parlamentu dodala legitimitu, která mu podle něj nenáleží.

To vnímá jako argument také František Laudát. "To bychom museli samozřejmě zkonzultovat s ministerstvem zahraničních věcí. Rozhodně se tam ale nechystám kvůli tomu, abych nějak poklonkoval tamnímu režimu," říká.

Poslanci do Běloruska už jezdí

Poslanci by podle Jandjuka také měli využít nabídek, které poskytují nevládní organizace jako Člověk v tísni, Asociace pro mezinárodní otázky nebo Nesehnutí. Ty během posledních let vzaly několik českých poslanců do Běloruska, aby poznali tamní situaci i disidenty.

Běloruská policie zatýká odpůrkyni prezidenta Lukašenka
Běloruská policie zatýká odpůrkyni prezidenta Lukašenka | Foto: Reuters

V roce 2005 se takového výjezdu zúčastnili poslanci Walter Bartoš, Petr Bratský nebo Táňa Fischerová. Ještě před nimi byl v Bělorusku senátor Jan Ruml.

František Laudát o něčem podobném zatím neuvažuje. "Nedostal jsem od nevládních organizací žádnou nabídku. Plánovaná cesta petičního výboru je pro mně tak zatím jediná alternativa, jak se se situací v zemi seznámit."

 

Právě se děje

Další zprávy