Lidovci se ve Sněmovně spojili s opozicí a schválili jednání o migrační krizi už na čtvrtek

ČTK ČTK
20. 1. 2016 10:29
Poslanecká sněmovna by se migrační krizí měla zabývat už tento čtvrtek. Rozhodla o tom v úvodu středečního jednání. Není ale zcela jisté, zda se dolní komora k migračnímu tématu skutečně dostane vzhledem k tomu, že poslanci budou mít možnost ve čtvrtek ráno program jednání ještě znovu upravovat. Vládní koalice původně chtěla řešit situaci kolem přílivu migrantů z Asie a Afriky až za tři týdny.
Sněmovna se migrační krizí bude zabývat už tento čtvrtek. (Ilustrační foto)
Sněmovna se migrační krizí bude zabývat už tento čtvrtek. (Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna by se migrační krizí měla zabývat na návrh opozice už tento čtvrtek. Rozhodla o tom v úvodu středečního jednání, když nevládním frakcím v prosazení tohoto požadavku pomohly hlasy lidovců. ČSSD a ANO návrh nepodpořily. Vládní koalice původně chtěla řešit situaci kolem přílivu migrantů z Asie a Afriky až za tři týdny a žádosti o přednostní projednávání odmítala.

Dolní komora by se migrací měla zabývat ve čtvrtek hodinu před polednem, a to po projednání odpovědí členů vlády na písemné interpelace poslanců. Není ale zcela jisté, zda se dolní komora k migračnímu tématu skutečně dostane vzhledem k tomu, že poslanci budou mít možnost ve čtvrtek ráno program jednání ještě znovu upravovat.

Spor o projednávání témat souvisejících s migrací zabral poslancům téměř dvě hodiny při úterním schvalování programu nynější schůze. Postarali se o to zejména zástupci Úsvitu, kteří neúspěšně požadovali, aby se dolní komora zabývala výzvou vládě k trvalému zajištění ochrany českých hranic, zdravotními riziky imigrační krize, zpřísněním azylového zákona.

Opozice poukazovala na to, že vláda má podle usnesení Sněmovny z loňského února pravidelně informovat dolní komoru o situaci a opatřeních souvisejících s migrační krizí. Naposledy se ale Sněmovna tomuto tématu věnovala loni na podzim.

Předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola v úterý navrhoval, aby se v duchu koaliční dohody Sněmovna migraci věnovala 9. února. Proti takovému načasování se ale postavili zástupci nevládních frakcí. Poukazovali na to, že tento den má být podle ujednání poslaneckých klubů vyhrazen projednávání opozičních návrhů zákonů.

Některé z mailů premiéra, které zveřejnili neonacisté, mě překvapily, třeba komunikace s agenturou STEM je za čarou, říká ministr obrany Stropnický. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy