Opozice tři hodiny tepala vládu. Ekonomika raketově roste, oponovala Schillerová

Živě
Poslanci se ve čtvrtek dopoledne sešli na mimořádné schůzi, o kterou požádali zástupci ODS, pirátů a KDU-ČSL. Chtěli řešit výroční zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, hrozící schodek státního rozpočtu a údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Neměli však dostatek hlasů pro schválení programu schůze. K řečníckému pultu se tak dostali pouze poslanci s přednostním právem - šéfové stran či klubů - a ministři. Politické dění jsme pro vás sledovali v online reportáži.
Záznam dnešní mimořádné schůze sněmovny. | Video: Poslanecká sněmovna
Živě
Aktualizovat reportáž
14:02

ODS, piráti a lidovci nechají znovu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny ke zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu, otázce státního rozpočtu a údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Dnes po více než tříhodinové debatě řečníků s přednostním právem poslanci neschválili program mimořádné schůze se stejnými body. Svolávající strany budou chtít slyšet také vysvětlení, zda předseda komory Radek Vondráček (ANO) věděl, že Babiš bude v zahraničí, když svolal schůzi na dnešek.

13:28

Pro byli poslanci ODS, pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, proti bylo ANO a komunisté. Zástupci ČSSD a SPD se hlasování zdrželi. 

13:25

Pro přijetí návrhu pořadu mimořádné schůze bylo 49 poslanců, proti bylo 63.

13:24

Schůze poslanecké sněmovny končí. 

13:22

"Byla to zajímavá nabídka, bohužel od těch, kteří náš stát zadlužili," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

13:22

"Jedná se vám jenom o zítřek, co bude pozítří, je vám jedno," řekl Miroslav Kalousek.

13:20

Poslanci pořad schůze zamítli.

13:16

Vojtěch Pikal z pirátů se ohradil proti řeči Tomia Okamury, například proti jeho tvrzení o vině EU na nevhodném využívání dotací. "Za to si můžeme sami, jak jsme si v minulých obdobích nastavili pravidla," řekl Pikal.

13:13

Podle lidovce Jana Bartoška staví vláda domeček z větví a slámy. Její chování připodobnil k chování prasátek z pohádky, kterým vlk sfoukl jejich křehká obydlí. "Nemrhejte a nebudete se muset bát vlka, až z plných plic foukne," řekl Bartošek

13:09

"V současné době máme poslední možnost zvrátit negativní vývoj veřejných financí a udělat smysluplnou důchodovou reformu. Tato vláda bohužel nic nekoná," řekl lidovec Jan Bartošek s tím, že podle něj bude v případě nečinnosti Česko potenciálně čelit dluhu až 230 % HDP. 

12:56

"Pane předsedo, bavíte se dobře? Já se nebavím," říká předseda klubu ODS v souvislosti s tím, že předseda sněmovny Radek Vondráček schůzi naplánoval na datum Babišovy zahraniční cesty. Ministerstvo financí přirovnal Stanjura k ministerstvu propagandy a řeč Schillerové byla podle něj plná polopravd a lží.

12:53

Miroslav Kalousek (TOP 09) upozornil na to, že předchozí vlády braly finance z rezerv pouze v krušných časech. "Pouze vy jste rezervy projedli, i když byl přebytek," řekl Kalousek. 

12:51

"Vystoupení paní Schillerové by se dalo přednášet na vysoké škole demagogické," reaguje na její řeč Miroslav Kalousek z TOP 09.

12:51

"Chci žít v zemi moderní, svobodné a přívětivé pro občana. Dělám pro to maximum, stejně jako většina mých kolegů," zakončila své vystoupení Schillerová. 

12:47

Podle Schillerové vláda postupuje jak má také v rámci digitalizace země. "Možná nešla tak rychle, jak bychom si představovali, ale je to právě tato vláda, která představuje konkrétní digitální služby," řekl Schillerová s tím, že největší rozmach digitalizace přijde právě letos. 

12:45

"Nikdy jsem nezpochybňovala potřebnost NKÚ. Měl by ale postupovat v rámci svých kompetencí. Uvítala by to i naše vláda, protože všichni někdy děláme chyby. Musíme ale vědět jaké," říká Schillerová. Podle ní si kontroloři neuvědomují širší souvislosti.

12:41

NKÚ podle Schillerové kritizuje ve zprávě pomalý výkup pozemků. Ten se ale podle ní za současné vlády zrychlil. "Souhlasím s tím, že stát zaspal," říká Schillerová.

12:39

Podle Aleny Schillerové se zapomíná na jiné problémy, jako je personální krize ve zdravotnictví.

12:36

"Zpráva se dívá na situaci očima jednoho okamžiku. Zapomíná, jak se Česká republika zlepšila," říká Schillerová.

12:34

Alenu Schillerovou mrzí, že zpráva NKÚ neobsahuje žádné uvedení řešení uvedených chyb, je podle ní také málo konkrétní a nezmiňuje se o některých úspěších vlády. 

12:33

"Vidíme snahu zneužít zprávu jako nějaké nelichotivé vysvědčení naší vlády," řekla ministryně financí Alena Schillerová.

12:32

"Jménem celé vlády se vyjádřím ke zprávě, ve které je nás stát údajně zasukovaný, neefektivní a v podstatě nefunkční. Jak může být zasukovaný stát, jehož ekonomika roste raketovým tempem, lidem rostou platy, přibývá podnikatelů?" řekla ministryně financí Alena Schillerová.

12:28

Lavice ministrů jsou prázdné. Čestnou výjimkou je ministryně Schillerová.

12:21

"Důrazně se ohrazuji proti nehorázné demagogii o jakémkoli rozpouštění rezerv," řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

12:17

"Při kombinaci schváleného deficitu a ochlazení ekonomiky nikoho nepřekvapí, že očekáváme, že letošní rozpočet končí deficitem. Ochlazení ekonomiky ale není tak dramatické. Pořád platí, že česká ekonomika roste dvakrát rychleji než země eurozóny," řekla ministryně financí Alena Schillerová.

12:16

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je mimořádná schůze čistě politický krok, který má ovlivnit volby do Evropského parlamentu.

12:14

Premiér Andrej Babiš mezitím dorazil do Bratislavy. 

12:13

Předseda STAN Vít Rakušan k schopnostem vlády

12:10 SPD, logo, ikona

Podle Tomia Okamury z SPD by se mělo jednat spíše o jiných věcech, jako je zákon o referendu, problém insolvencí, zrušení poplatků OSA pro prodejny nebo zákaz islámského zahalování.

12:05

"Nechceme vládu 'grilovat'," upozorňuje na Twitteru Miroslav Kalousek.

12:03 SPD, logo, ikona

Tomio Okamura (SPD) se ohradil proti Ivanu Bartošovi z pirátů, který řešil Babišův údajný střet zájmů s právníky z Evropské unie. "Jít práskat do Bruselu, protože jsem neuspěl doma, je mi lidsky odporné. Z historie víme, že je to smrtící pro českou suverenitu," 

11:59 SPD, logo, ikona

"Navzdory vší kritičnosti víme, že výlevy  na faktické práci s prací vlády nic nezmění, jde pouze o divadlo, které se naučili dělat poslanci z demagogického bloku pana Kalouska. Návrhu mimořádné schůze se zdržíme," řekl předseda SPD Tomio Okamura. 

11:55 SPD, logo, ikona

"Vláda má velké rozpočtové problémy a nedokáže dodržet sliby," řekl předseda SPD Tomio Okamura. "Chápeme, že je vláda ve složité situaci. ČSSD je před krachem a bojuje o holé přežití," dodal.

11:53

"Ukažte prosím ale aspoň jednou, že vás názory opozice zajímají," sdělil poslancům předseda STAN Vít Rakušan.

11:51

STAN vyzývá vládu, aby předložila plán konkrétních kroků proti zhoršování kvality půdy a povrchové i spodní vody. Hnutí upozorňuje také na problém sucha. "Řešíme banality, místo toho, abychom řešili životaschopnost naší země," řekl předseda STAN Vít Rakušan.

11:42

Ivan Bartoš z pirátů chce navrhnout usnesení, aby sněmovna žádala po Evropské komisi zveřejnění zprávy auditu evropských právníků o střetu zájmů Andreje Babiše ještě před evropskými volbami.

11:30

Ivan Bartoš z pirátů hovoří také i o možném konfliktu zájmů ministra zemědělství Miroslava Tomana.

11:25

"Vláda má nějaký program, odškrtává ty položky, ale jakmile se objeví nějaké nezávislé zhodnocení, tak v tu chvíli se ta sněmovna uzamkne," řekl předseda pirátů Ivan Bartoš. Podle něj by se měla schůze zopakovat v nějakém datu, kdy se premiér bude moct dostavit.

11:22

"Vláda předstírá, že je vše v pořádku. Na Titanicu se tančí a nic se neděje. Kde je digitalizace státní správy? Kde je dopravní infrastruktura? Rád bych označil tuto vládu za levicovou, ale nemůžu to učinit. Slušná levicová vláda aspoň tuší, odkud vzít peníze do rozpočtu a má investiční politiku. Proto se musím ztotožnit s jedním starším heslem ANO 2011: Češi jsou schopný národ, ale řídí je nemehla," řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

11:19

"V září budou muset v charity a diakonie propouštět ty, co se o sebe postarat nemohou. Já se ptám, jak pro ně zajistíme služby?" ptá se předseda KDU-ČSL Marek Výborný. "Lidé, kteří jsou upoutáni na lůžko, nepůjdou protestovat před Strakovku. K tomu jsme tu my. V oblasti sociálních služeb hrozí kolaps," řekl Výborný.

11:16

"Vláda v podstatě rozdává důchodcům peníze jejich vnuků," řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný, podle něj vláda prokázala, že řeší pouze dílčí věci a nechce přijít s důchodovou reformou.

11:06

KDU-ČSL podobně jako ODS požadují po vládě předložení plánů (například důchodové reformy) a vyčítají vládě personální změny zvláště na ministerstvu spravedlnosti. "Členové vlády se točí jako figurky na orloji," řekl Marek Výborný. "Kdyby pan premiér řídil své firmy tak, jako svou vládu, jsem přesvědčen, že by už dávno zkrachovaly."

11:01

"Vláda vládne způsobem, že vlastně nevládne," řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

11:00

"Jsem překvapen. V situaci, kdy se chceme bavit s vládou o závažných situacích, tak vláda přistupuje k situaci tímto způsobem," upozornil předseda KDU-ČSL Marek Výborný na nízkou účast ministrů. "Vláda ohrožuje naši budoucnost a víru občanů v právní stát," řekl Výborný.

10:58

"Jestliže se v posledním roce naší vlády v roce 2012 za krize povedlo mít na investice 10 %, tak věřím, že by se to mohlo podařit i letos v době hospodářského růstu," řekl Miroslav Kalousek a připomněl, že dnes je hodnota kolem osmi procent. Pokud vláda splní těchto deset procent na investice, je TOP 09 ochotna rozpočet podpořit.

10:56

"Zatím jsme od vlády jenom slyšely, že ty problémy neexistují. Ale ony existují a jsou vážné," řekl Miroslav Kalousek z TOP 09. 

10:53

"Sněmovna by měla vyzvat vládu, aby přestala vyvíjet negativní fiskální úsilí, aby zkusila být aspoň neutrální. Chce to někdo? Sněmovna by o tom měla diskutovat," říká Miroslav Kalousek z TOP 09. Dále by podle něj měla sněmovna řešit také údajně zvýhodňování velkých nad malými podniky a zvýšení konkurenceschopnosti. "Kdo jiný by o tom měl diskutovat, než sněmovna?" ptá se.

10:50

Poslanci ODS Martinu Baxovi se nelíbí neúčast premiéra na schůzi.

10:49

Miroslav Kalousek z TOP 09 vyzývá poslance ke schválení programu jednání. "To je to tak složité si o tom aspoň povídat a zkusit to zrealizovat? Proč se tomu vláda tak brání?" ptá se.

10:45

"Pojďme se bavit o tom co uděláme, aby se v roce 2040 nepropadl deficit důchodu ke dvěma procentům HDP," řekl Miroslav Kalousek z TOP 09.

10:43

ODS navrhla sněmovně, aby v souvislosti s podezřeními kolem střetu zájmů premiéra Babiše vyzvala vládu k pozastavení národních dotací Agrofertu.

10:36

"Chtěl bych mimořádně ocenit poslance KDU-ČSL, kteří chtějí hlasovat pro pořad schůze, protože ta pravidla se nezměnila teď, ta se změnila v minulé vládě ČSSD, ANO a lidovců. Ta pravidla si neprosadil Andrej Babiš sám," řekl Miroslav Kalousek z TOP 09.

10:34

"Ke konfliktu zájmů řeknu jen to, že jsme se stali mezinárodně proslulými. Já tomu tedy říkám mezinárodní ostuda," řekl Miroslav Kalousek (TOP 09).

10:34

TOP 09 podpoří program mimořádné schůze. "Všechny body si zaslouží diskusi na půdě sněmovny," řekl Miroslav Kalousek s tím, že se musí poslanci bavit o rizicích budoucnosti a o současné situaci.

10:31

ODS vládu žádá, aby pozastavila národní dotace Agrofertu, a také aby předseda vlády přehodnotil své rozhodnutí o personálních změnách na ministerstvu spravedlnosti, předložil plán na opravu státního rozpočtu, zveřejnil investiční plán vlády, ukázal plán na snížení byrokracie plán a do 30. 6. předložil plán a principy daňové a důchodové reformy. "Žádáme vládu, aby nějaké řešení předložila. Je to vaše věc, ale předložte plán," vyzval vládu Petr Fiala. "Je čas, aby se vláda probudila, aby přestala snít, vystoupila ze svého marketingového komfortu a začala řešit věci."

10:24

"Expresní výměna na postu ministra spravedlnosti je krok, který zpochybňuje právní stát u velké většiny občanů ČR a v očích zahraničí taky," řekl Fiala s tím, že by měl premiér řešit situaci jinak, například přenecháním funkce partnerům z ČSSD.

10:42

ODS navrhla sněmovně, aby v souvislosti s podezřeními kolem střetu zájmů premiéra Babiše vyzvala vládu k pozastavení národních dotací Agrofertu.

10:19

Petr Fiala citoval slova bývalého ministra financí a náměstka na ministerstvu průmyslu za hnutí ANO Ivana Pilného o tom, že příliš mnoho hospodářských priorit vlády může znamenat, že nemá žádné.

10:16

"Rozumní lidé vědí, že mnohem podstatnější než současný stav je trend. Předseda vlády napadá NKÚ za to, že se věnuje něčemu, čemu nemá. Pro mě je ale podstatné to, že ta zpráva popisuje trend, kterým jde Česká republika, a ten trend je, že přešlapujeme na místě," řekl Petr Fiala (ODS).

10:13

Petra Fialu k vyvolání mimořádné schůze přesvědčila reakce Babiše na zprávu NKÚ. "Předseda vlády tuto zprávu odbyl slovy, že ji nečetl, ale i když ji nečetl, tak ví, že není v pořádku," řekl mimo jiné Petr Fiala. "Podstatné je, co tam píší. To předseda vlády ani jednou nezpochybnil. Zpochybnil postavení předsedy NKÚ a rozsah jeho pravomocí, nezpochybnil ale to, co se tam píše," řekl Fiala. 

10:10

Ještě před schválením mimořádné schůze vystoupí několik poslanců s přednostním právem. Jako první hovořil předseda ODS Petr Fiala. "Musím říct, že považuji za neuvěřitelné, že se předseda vlády neúčastní tohoto jednání," řekl s tím, že si nedokáže vysvětlit, proč byla schůze svolána na datum Babišovy schůze s V4. Fiala to označil za neuctivé k opozici.

10:00

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) zahájil mimořádnou schůzi sněmovny.

09:52

Premiér Andrej Babiš (ANO) se mimořádné schůze nezúčastní, odlétá na setkání premiérů zemí V4 a Japonska. Před odletem uvedl, že ji považuje za nesmyslnou.

"Mě mrzí, že nemůžu být ve sněmovně. Je to schůze, která nemá žádný smysl. Tam je asi 200 zákonů, které čekají na schválení, ale opozice samozřejmě asi nemá co dělat, tak svolala tu schůzi," řekl Babiš.

09:42

TÉMA BABIŠ: Ohledně Babiše by poslanci měli jednat o žádosti zaslané Evropské komisi, aby zveřejnila závěr šetření možného premiérova střetu zájmů v souvislosti s jeho bývalou společností Agrofert.

09:38

SCHODEK STÁTNÍHO ROZPOČTU: Opozice se chce tímto bodem zabývat poté, co nedávno zazněla informace, že kabinet vylepšil rozpočtovou bilanci převodem 18 miliard korun z privatizačního účtu. Schodek rozpočtu tím ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun, bez rozpuštění peněz z privatizačního účtu by průběžný deficit byl téměř 28 miliard korun

09:36

Přečtěte si, co obsahuje zpráva NKÚ, kterou chce probrat opozice:

9:35

ZPRÁVA NKÚ: Část opozice ji chce probrat kvůli tomu, že vyznívá vůči vládě kriticky. Stát podle dokumentu není schopen správně reagovat na změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Kabinet ANO a ČSSD už se proti zprávě ohradil dopisem.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2019 11:46
 

Právě se děje

Další zprávy