Poslanci: Bohatí nemusí prokazovat původ svého majetku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 3. 2011 11:29
Opoziční návrh byl podle vládní koalice v rozporu s listinou práv, sněmovna jej odmítla
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční ČSSD neprosadila ve sněmovně návrh, aby bohatí lidé museli dokládat původ svého majetku.

Poslanci ve středu předlohu zamítli hlasy koalice už v prvním čtení. Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony.

Návrh zákona o přiznání k registrovanému majetku navrhují sociální demokraté opakovaně. "Jde o věc, která platí v jiných zemích západně od nás," uvedl jeden z předkladatelů Jeroným Tejc (ČSSD).

Předlohu sněmovna začala projednávat už v únoru, dnes k ní nebyla žádná debata. Návrh na zamítnutí podali již tehdy Helena Langšádlová (TOP 09) a Zbyněk Stanjura (ODS). Pro bylo 94 poslanců, 64 proti. Sociální demokraty i komunisty výsledek zklamal. Poukazovali mimo jiné na to, že vláda se zavázala bojovat s korupcí.

Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud by nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky 76procentní daň.

Hodnota dokládaného majetku nebyla v návrhu určena pevnými částkami, ale násobky minimální mzdy. U cenných papírů to byl 625násobek (tedy asi pět milionů korun), u nemovitostí 2500násobek (zhruba 20 milionů).

Příjmy neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami. Nesrovnalost mezi hodnotou majetku a příjmy by musely být nejméně jeden milion korun.

 

Právě se děje

Další zprávy