Babišovi poslanci přiznali majetek. Ne úplně celý

ČTK Markéta Šrajbrová ČTK, Markéta Šrajbrová
1. 12. 2013 18:42
Například údaje o výši hypoték či cenných papírech veřejně uvádět nebudou.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci zvolení za hnutí ANO zveřejnili na webových stránkách hnutí svá majetková přiznání, některé údaje v nich ale neuvádí.

Předseda hnutí a miliardář Andrej Babiš, druhý nejbohatší Čech, v dokumentu uvádí, že kromě stoprocentního vlastnictví firem skupiny Agrofert a firem SynBiol a Kostelecké maso uzeniny vlastní rodinný dům v Průhonicích a byt v pražské Bubenči. Do jeho majetku patří také pozemky v několika obcích, další dva rodinné domy, zahrady a orná půda na Slovensku.

Podle mluvčí ANO Radky Burketové se poslanci dohodli, že například údaje o výši hypoték či cenných papírech veřejně uvádět nebudou. Kompletní dokumenty předali do advokátní úschovy.

Zástupci ANO před volbami slíbili, že do týdne od složení poslaneckého slibu zveřejní svoje majetky. Termín uplyne v pondělí. Některá přiznání ještě v neděli odpoledne na webu chyběla.

Jak už před čtyřmi týdny upozornil deník Insider, speciální formulář pro majetkové přiznání připravilo vedle etického kodexu pro své poslance vedení strany. Formulář kopíruje majetkové přiznání, které poslanci odevzdávají poprvé po roce působení ve Sněmovně.

"Někdo nevěděl, jak přiznání vypadá a co všechno by do něj měl napsat. Dohodli jsme se, že bude lepší, když nám lidé, kteří tomu rozumí, připraví jednotnou předlohu," popsal Insideru již dříve poslanec Pavel Čihák.

Podrobnosti mají právníci

Poslanci například neuvádějí informace o tom, jak velké splácejí úvěry. "Tyto informace jsou uvedeny v příloze, která byla předána do advokátní kanceláře pro případ, že by v budoucnu bylo potřeba se do dokumentu podívat. Pro některé poslance jsou například údaje o stavu na účtu citlivou záležitostí, proto se dohodli na tom, že konkrétní částky nebudou uvádět," řekla Burketová. Více chtějí poslanci ANO říci na chystané úterní tiskové konferenci.

Většina poslanců ANO odmítla Insideru poskytnout informace o svých majetkových poměrech s předstihem a odvolávala se na společný postup strany. Osm zákonodárců ale nemělo se zveřejněním problém, i když ne vždy tak podrobně, jak redakce žádala.

Například lídr Libereckého kraje Martin Komárek uvedl, že vlastní rodinný domek v Praze o velikosti 5+kk a Volkswagen Passat z roku 2007. Má půjčku 600 tisíc korun a žádné úspory.

Jednička Středočeského kraje Jaroslava Jermanová vlastní byt 3+1, na který má hypotéku 1,6 milionu. Příkladem šla i 1. místopředsedkyně strany Věra Jourová, která přiznala byt v Praze v hodnotě 2,5 milionu, auto a úspory kolem stovky tisíc korun.

Nestraník Milan Brázdil z Olomouckého kraje zase vlastní dům s pozemkem v pořizovací hodnotě 2,5 milionu korun. Dále má se ženou klubovnu na letišti v Olomouci v hodnotě 2 miliony a pozemek v chatové oblasti za 20 tisíc korun.

Majetek přiznal také Bronislav Schwarz, který kandidoval na kandidátce ANO za hnutí Severočeši. Vlastní domek, byt, osobní auto a polovinu rybníku. Zároveň má hypotéku na 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy