Poslanci a přídavky: Proč okrádat rodinu? Brali jsme je

Martina Macková
2. 11. 2007 14:44
Odpočty na děti mají i bohatí podnikatelé, tvrdí lidovci
Jiří Čunek usedá
Jiří Čunek usedá | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stejně jako jejich předseda Jiří Čunek, také další poslanci KDU-ČSL brali před lety přídavky na děti.

Říkají: Proč ne? Byly to peníze pro děti, ne pro nás. A měli jsme na ně nárok.

Aktuálně.cz vybralo čtyři zákonodárce KDU-ČSL, kteří v době před deseti lety nebyli ve vysoké politice, mají více dětí a mohli se tak dostat do stejné situace jako jejich předseda. Ukázalo se, že na tom byli tehdy stejně.

Proč právě lidovecké politiky? Ti včera Čunka kvůli dávkám odsoudili rychlostí blesku. Zneužívání dávek mají totiž mezi klíčovými body programu strany. (Čtěte zde)

Čunkovy dávky ale v reportáži ČT, která je dala do souvislosti s vysokou hotovostí na účtu, vyvolaly skandál, který společně s předchozí kauzou znamená odchod prvního muže lidovců z vlády.

Deník Aktuálně.cz ale zjistil, že Čunek bral dávky na děti naprosto legálně. (Čtěte zde)

Proč bych neměl?

Poslanec Jiří Hanuš má tři potomky a při otázce na přídavky se téměř rozčílí. "Můžete mně říct, proč bych neměl brát přídavky, když na ně mám nárok? To bych okrádal rodinu," reagoval Hanuš.

Tomáš Kvapil
Tomáš Kvapil | Foto: Ludvík Hradilek

Poslancův poslední potomek ještě donedávna studoval vysokou školu, Hanuš je poslancem pět let, předtím byl starostou Červeného Kostelce ve východních Čechách.

Přídavky bral kdysi také, než se stal poslancem. "Je to normální. Proč bych se něčeho vzdával, to ne. Vždyť slevy na děti uplatňují i velcí podnikatelé," míní.

Majetek prý velký nemá. "Máme stále třípokojový byt, zahrádku, transformací jsme získali ještě jeden byt a auto jsem si koupil až jako poslanec."

Dům, děti a - přídavky

Podobně také poslanec Tomáš Kvapil, který je otcem pěti dětí. Jeho manželka šla do práce teprve před dvěma lety.

Kvapil před zvolením do sněmovny jako náměstek olomouckého primátora také pobíral přídavky na děti. "Velmi bych rozlišoval mezi dávkou pro děti a například doplatkem do životního minima," míní Kvapil.

Vše o odstoupení Jiřího Čunka:

Jiří Čunek naslouchá otázce
Jiří Čunek naslouchá otázce | Foto: Ludvík Hradilek

Od roku 1991 vlastní Kvapilovi dům po rodičích. "Není to nic nemravného brát peníze, které jsou pro děti. Když si vezmete společné zdanění manželů nebo odečty daní na děti, to využívali i lidé s vysokými příjmy," dodal.

Dávky pomáhají rodinám

Poslanec Jiří Carbol byl v letech 1994 až 1998 místostarostou malé třítisícové obce Dobrá na severní Moravě. Má dvě děti.

"Nepamatuji si přesně, kdy a v jakých částkách jsme dávky brali. Ale rozhodně, dokud jsme na ně měli nárok, brali jsme je," řekl Aktuálně.cz poslanec.

Ludvík Hovorka
Ludvík Hovorka | Foto: Ondřej Besperát

Carbol tvrdí, že vstupem do komunální politiky se mu snížil příjem. A majetek? Ten Carbolova rodina také rozhodně měla. "Postavili jsem si domek a nastěhovali se do něj v roce 1989, spláceli jsme půjčky," osvětlil.

Také poslanec Ludvík Hovorka jako starosta obce Šumice bral přídavky na děti.

"Máme tři děti a plat starosty rozhodně v začátcích nebyl nijak vysoký. Manželka byla od roku 1992 doma. Přídavky jsme do určité doby jistě brali a nevidím na tom nic špatného. Ty peníze pomáhají rodinám," řekl Hovorka.

 

Právě se děje

Další zprávy