Poslance Pekárka pomohl usvědčit vlastní volební klip

Martina Machová Martina Machová
9. 11. 2012 11:15
Deník Aktuálně.cz získal rozsudek, který přiřkl politikovi 6 let vězení
Roman Pekárek na mítinku.
Roman Pekárek na mítinku. | Foto: www.romanpekarek.cz

Praha - Na usvědčení dlouholetého člena ODS a nyní i čerstvě jmenovaného poslance Romana Pekárka z korupce měla velký podíl kuriózní shoda náhod. 

Jedním z důkazů, které jej poslaly v květnu na šest let do vězení (rozsudek není pravomocný, Pekárek se proti němu odvolal), se totiž stal jeho vlastní předvolební klip.

Deník Aktuálně.cz to vyčetl z odůvodnění rozsudku, který má kompletně k dispozici.

Základ Pekárkovy obhajoby totiž spočíval v tom, že nahrávka, na níž si říká o milionový úplatek, je podvrh.

Podle znaleckého posudku, který nahrávku analyzoval a na nějž se odvolává soud ve svém verdiktu, ovšem o ztotožnění Romana Pekárka s jedním z mluvčích není pochyb.

Znalci totiž měli pro porovnání kromě záznamu jeho hlasu z podání vysvětlení na policii i kvalitnější záznam jeho hlasu, který doprovází jeho volební spot pro parlamentní volby v roce 2010.

"Mluvčí, který na nahrávce říká 'dobrý den, malé zpoždění', je totožný s obžalovaným Mgr. P.," cituje pak znalce rozsudek.

V případě druhého mluvčího pak znalci vyjadřují jistou míru pochybnosti. "Mluvčí, který říká 'jsem rád, že se vidíme', je s největší pravděpodobností totožný s obžalovaným L.," pokračuje verdikt znalců.

Důvod, proč si v jednom z případů jsou jisti a v druhém vyjadřují pochybnost, vysvětluje rozsudek v následující pasáži.

„V hlavním líčení znalkyně doplnila, že u obžalovaného L. měla k dispozici pouze záznam z podání vysvětlení, a tak jen z tohoto důvodu dospěla k závěru, že obžalovaný L. je s vysokou pravděpodobností druhým mluvčím na nahrávce, a nikoliv k závěru, že je jím jednoznačně," uvádí dokument.

Znalkyně rovněž uvedla, že nenašla žádné zásahy do nahrávky samotné.

Pekárek od počátku tvrdí, že se cítí nevinen a že byl odsouzen na základě zmanipulovaných důkazů. Celé znění rozsudku včetně průběhu dokazování si můžete přečíst v přiložené fotogalerii.

 

Právě se děje

Další zprávy