Poslance Martincův odchod zaskočil, sněmovna má téma

Jakub Novák
23. 4. 2013 6:15
Na výběr nového šéfa protikorupční policie chce dohlédnout bezpečnostní výbor sněmovny
Lenka Bradáčová na svém postu zůstává.
Lenka Bradáčová na svém postu zůstává. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rezignace šéfa protikorupční policie Tomáše Martince vyvolala mezi politiky rozporuplné reakce. Někteří komentují vyústění sporu mezi policií a justicí za nešťastný krok, jiní mluví dokonce o zásahu do nezávislosti policie. Jasné je, že na toto téma přijde řeč na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

"Řádné jednání bezpečnostního výboru bude až v květnu. Situace je daná a je důležité, aby nedošlo k jejímu zpolitizování," říká šéf výboru Zdeněk Bezecný (TOP 09). "Je to řešení pana Martince a plně ho respektuji," dodává.

K velkým prohlášením se zatím nechystá ani ČSSD. "Jde o rezignaci, těžko v tom někomu bránit," hodnotí situaci šéf poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Ani podle něj není mimořádné jednání výboru na pořadu dne.

"Budeme sledovat další postup a také, kdo bude na toto místo vybrán," říká Tejc. Podle něj by také bylo vhodné, aby se na společném jednání sešli členové ústavně právního a bezpečnostního výboru sněmovny.

Kompetenční spory? Na místě je úprava legislativy

"Měli bychom jednat o případných legislativních změnách - v případě, že tu jde o kompetenční spory," vysvětluje případný důvod takového setkání.

Jak Martince, tak vrchní žalobkyni Lenku Bradáčovou, jejichž vzájemný spor se stal důvodem rezignace šéfa protikorupční policie, považuje Tejc za schopné profesionály.

"Mrzí mě to, nevím, kde byla pravda. Očekávám, že dojde k objektivnímu vyšetření a zhodnocení celé situace," říká.

Premiér Petr Nečas (ODS) věří, že odchod šéfa protikorupční policie Tomáše Martince pomůže zlepšit komunikaci mezi tímto útvarem a státními zastupitelstvími. "Informaci o tom, že se plukovník Martinec vzdal funkce ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, bere premiér na vědomí a věří, že napomůže zlepšení komunikace mezi protikorupční policií a soustavou státních zastupitelství," sdělil ČTK mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Klasnová: Zásah do nezávislosti policie

Své rozrušení však po oznámení této noviny neskrývala šéfka poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

"Mám záchvat vzteku, je to bezprecedentní zásah do nezávislosti policie," říká s tím, že takový závěr po vývoji v posledních dnech očekávala.

"Pokračuje to, co začalo likvidací policejního prezidenta Petra Lessyho. Budu chtít na příští schůzi Poslanecké sněmovny projednávat bod vysvětlení celé záležitosti ze strany ministra vnitra pana Kubiceho," popisuje další postup Klasnová.

Podívejte se: David Rath na jednání imunitního výboru

Svá obvinění týkající se zásahu do práce nezávislé policie odvozuje od informací, které má od lidí z Martincovy blízkosti. "Vím, že na něho byly vyvíjeny obrovské tlaky," dodává.

Její bývalá spolustranická kolegyně Karolína Peake se k události staví o poznání méně vzrušeně.

"Situace v posledních dnech ukazovala na problém ve spolupráci mezi šéfy dvou orgánů zásadních pro vyšetřování korupce, Tomášem Martincem a Lenkou Bradáčovou. Pokud rezignace šéfa ÚOKFK přispěje k znovunastolení standardních pracovních vztahů a důvěry, bude to pro věc lepší. Obou aktérů sporu si vážím, pan Martinec zjevně naznal, že jiné řešení není," uvedla šéfka LIDEM.

 

Právě se děje

Další zprávy