Posilou SPOZ je senátor Regec, Mynář kandidovat bude

Domácí Domácí
29. 8. 2013 17:04
Hradní kancléř do voleb půjde tehdy, pokud ho o to požádá předsednictvo strany.
Jozef Regec. Autor: ČSSD
Jozef Regec. Autor: ČSSD | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novou "významnou posilou" SPOZ je dosavadní senátor za ČSSD Jozef Regec. Kandidovat plánuje také hradní kancléř Vratislav Mynář. Do voleb půjde tehdy, pokud ho o to večer požádá předsednictvo strany.

Regec tak odchází od sociálních demokratů, senátorský mandát si ale ponechá. Podle svých slov se cítí poctěn, že se může považovat za člena Zemanovců.

"Je to strana postavená na osobnostech a já si moc vážím pana prezidenta. Je to pro mě velký vzor a je to člověk, který je osobnost," vysvětlil Regec. Bývalý úspěšný cyklista bude mít na starosti sport. Rád by v politice viděl významné osobnosti ze sportu.

Regec by se měl stát členem jihomoravské krajské buňky Zemanovců, která je největší regionální organizací strany. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky je Regecův krok přeběhlictvím a podvodem na voličích.

Regec bude dál i v čele senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Obě místa by musel opustit v případě, pokud by se rozhodl k Zemanovcům nebo do jiné strany přestoupit, dodal předseda senátorů ČSSD Petr Vícha.

"Pro mne je důležité, že neztrácíme jeho hlas v důležitých hlasováních," řekl Vícha s tím, že ho Regec o svém záměru předem informoval. Regec podle něj členem senátorského klubu zůstává.

Štengl: O Mynáře velmi stojíme

Do voleb s nejvyšší pravděpodobností vyrazí i Mynář, který svou kandidaturu podle svých slov zvažoval dlouho a důsledně.

"V případě, že dneska předsednictvo Strany práv občanů - Zemanovci požádá o moji kandidaturu, tak ji přijmu," dodal. A předseda strany Zdeněk Štengl prohlásil, že o Mynářovu kandidaturu velmi stojí.

"Je to významná a známá osobnost, takže velmi o to stojím. Věřím, že předsednictvo tuto příležitost přijme," dodal.

Prezident Miloš Zeman již dříve uvedl, že ředitel jeho kanceláře může ve volbách kandidovat. Z úřadu bude muset odejít, pokud bude zvolen poslancem. Kandidovat by měl ve Zlínském kraji.

Mynář by se nebránil ani tomu, aby se stal hlavní tváří stranické volební kampaně. Podle něj ale bude mít strana více výrazných osobností. Například ministr vnitra Martin Pecina se postaví do čela v Moravskoslezském kraji.

Předsednictvo strany bude jednat ve čtvrtek večer, vedení SPOZ se tak také dozví, zda za Zemanovce chtějí jít do voleb někteří ministři Rusnokova kabinetu. Kromě Peciny média informovala o možnosti, že se v dresu SPOZ představí také ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Zemanovci vyjednávali údajně i s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ministrem práce Františkem Koníčkem.

 

Právě se děje

Další zprávy