Porcování lukrativních míst: ČSSD hledá náměstky

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
9. 1. 2014 5:30
Na zemdělství by coby náměstek mohl usednout Skopal, mezi adepty je i Machovec.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zatímco koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL čeká, až prezident Miloš Zeman jmenuje Bohuslava Sobotku premiérem, řeší už sociální demokraté obsazení pozic náměstků.

Ze zjištění Aktuálně.cz například vyplývá, že na ministerstvu zemědělství by se na lukrativní pozici mohl usadit člen Jihomoravské ČSSD Ladislav Skopal. Ten pro Aktuálně.cz potvrdil, že je jedním z kandidátů, o kterých Sobotka uvažuje.

"Vedou se jednání i o mém jménu," potvrdil někdejší poslanec a člen týmu vyjednávající oblast zemědělství Ladislav Skopal. Zájem by měl - oblasti zemědělství se podle svých slov věnuje celý život.

Ministerstvo zemědělství má podle koaličních plánů vést lidovec Marian Jurečka. Skopal zdůraznil, že s ním ještě o svém případném angažmá nejednal a jde zatím pouze o vnitrostranické vyjednávání.

Skopal, který dlouhá léta zasedal v poslaneckých lavicích v barvách ČSSD, vyjednával v trojkoalici zemědělský program. Má také zkušenosti ze sněmovního zemědělského výboru, kterému v letech 2002 až 2006 předsedal.

Dalším kandidátem, o kterém sociální demokracie uvažuje, je středočeský sociální demokrat Karel Machovec. "Mohu potvrdit, že jsem ve výběru. Bude ale záležet na tom, jakou odbornost bych jako náměstek měl," uvedl Machovec.

Také Machovec působil jako předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Bývalý místopředseda strany patřil ke kritikům Miloše Zemana.

Náměstkyní ministra pro Legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera by se mohla stát šéfka legislativního odboru Senátu Kateřina Valachová. Právnička v minulosti vedla také právní odbor ombudsmana Otakara Motejla.

"Nabídku jsem dostala a zvažuji ji. Schůzku s panem Dienstbierem mám v pátek," potvrdila Valachová.

Tři silná jména na vnitru

Dvě desítky kandidátů na náměstky a poradce má podle svých slov Milan Chovanec, který má obsadit ministerstvo vnitra. Jedním z nich je expert pro bezpečnost ČSSD, nynější ředitel úřadu Asociace krajů Radek Polma, dále pak někdejší šéf finanční policie Vladimír Zimmel a exposlanec Radim Turek.

"Ano, s těmito pány jednám. Zatím je ale předčasné hovořit o konkrétních postech," komentoval to Chovanec.

Třinecký exposlanec Radim Turek v ČSSD se začal vracet na politické výsluní v souvislosti s pokusem o odstavení Bohuslava Sobotky po loňských parlamentních volbách. Tehdy vsadil na Sobotku a po letech se jeho jméno vrátilo do celostátní politiky. V době sociálnědemokratických vlád se o něm uvažovalo jako o adeptovi na ministra obrany.

Zimmel nyní pracuje jako vedoucí odboru bezpečnosti v energetické společnosti. Současně působí jako člen odborné bezpečnostní komise Lidového domu a vede tým bezpečnostních expertů pražské organizace. Členem ČSSD je od jara minulého roku.

Také v případě ministerstva školství se spekuluje o možných náměstcích. Hospodářské noviny zmiňují pražského sociálního demokrata Petra Hulinského. Kandidát na ministra školství Marcel Chládek sice tvrdí, že o jeho angažmá nejednal, nicméně zdroje Aktuálně.cz ve vedení ČSSD nabídku Hulinskému potvrdily.

Chládek naopak potvrdil, že pozici na ministerstvu nabízel členovi svého expertního týmu - odboráři a bývalému náměstkovi Petry Buzkové Jaroslavu Müllnerovi. Ten ovšem deníku Aktuálně.cz sdělil, že nepočítá s tím, že by opustil své dosavadní místo ředitele sekretariátu předsedy Senátu.

Martin Stropnický, kterého hnutí ANO navrhuje jako ministra obrany, oznámil, že by rád jako poradce angažoval bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého. Několikrát také jednal se současným ministrem obrany Vlastimilem Pickem, jeho angažmá na svém resortu ale nekomentoval a podle zdrojů Aktuálně.cz Picek s vysokou pravděpodobností ve vedení ministerstva nezůstane.

 

Právě se děje

Další zprávy