Porážel svině na jatkách, teď má z bažin vyvést lidovce

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 11. 2010 23:18
Pavel Bělobrádek na sjezdu KDU-ČSL drtivě porazil konkurenty ve volbě předsedy
Nový předseda KDU-ČSL
Nový předseda KDU-ČSL | Foto: Jan Langer

Žďár nad Sázavou - Lidovci očividně toužili po velké změně v čele své strany - do čela si zvolili mladého a do té doby neznámého Pavla Bělobrádka, někdejšího místopředsedu Mladých křesťanských demokratů. Bez zdlouhavého taktizování a vyjednávání to zvládli hned v prvním kole první volby.

Bělobrádek zvítězil s drtivou převahou, dostal 280 hlasů. Jeho protikandidáti zůstali daleko za ním: Michaela Šojdrová s 84 hlasy, Ludvík Hovorka oslovil 41 delegátů a Jaroslav Orel dostal jen 20 hlasů.

Širší vedení strany je až jednu výjimku kompletně nové: Pavel Svoboda má jako jediný v předsednictvu za sebou účast ve vládě i funkci v čele lidovců. Další místopředsedové, mezi nimi i dvě ženy, jsou nováčky: Petr Šilar, Klára Liptáková, Helena Šustrová a Marian Jurečka.

Nového předsedu uvítaly bouřlivé ovace.

Před ním je ovšem těžký úkol: zvednout KDU-ČSL, která se letos poprvé za dobu samostatné České republiky nedostala do sněmovny. A vyrovnat se s úbytkem členů, odlivem voličů a také dluhy, které lidovci vlečou za sebou.

Bělobrádek: Musíme mluvit obecnou češtinou

Bělobrádek krátce po zvolení v rozhovoru s Aktuálně.cz označil za hlavní problém strany to, jak dosud komunikovala s voliči. Lidovci podle něj musí hovořit obecnym jazykem, kterému rozumí běžný člověk, nemluvit jakousi „církevštinou" pro křesťanského voliče.

"Měli bychom se z masové strany stát stranou volebního typu. To znamená orientovat se skutečně na voliče. Nabídnout mu něco víc, než jsme nabízeli v současnosti - tedy jakousi identifikaci s nějakým myšlenkovým světem, ale nabídnout mu konkrétní řešení v praktickém životě," vysvětlil nový předseda.

Přečtěte si celý rozhovor s Pavlem Bělobrádkem

Opatrný Pithart

"Předsedu já málo znám," komentoval volbu pro Aktuálně.cz gestor kritické zprávy o volebním neúspěchu Petr Pithart. "Ale vyzařuje z něj veliká energie a sebevědomí, což je předpoklad, aby někdo byl lídrem. Rozhodně nejsem nijak zklamán nebo zaskočen."

Podle Pitharta mají teď lidovci šanci se zvednout: "Pro mě je šancí už průběh toho sjezdu. Tady vždycky byly dva tábory a poznalo se podle toho, že lidi repetili a odcházeli."

Musíme "makat"!

Zvolení se dalo očekávat už při projevech kandidátů: poměrně razantní Bělobrádkova prohlášení sklízela největší potlesk.

Ve svém projevu Bělobrádek silným hlasem lidovce mimo jiné upozornil, že teď nastal čas, kdy je potřeba "makat".

Zabrnkal na tradiční lidoveckou notu: zastal se rodiny a manželství označil za svazek "pouze muže a ženy". Manželství osob stejného pohlaví rázně odmítl: "Je to v rozporu s pohledem křesťana na svět."

A jako veterinář pocházející navíc z řeznické rodiny prohlásil: "Setkal jsem se za svou kariéru na jatkách se spoustou sviní. Myslím, že bych si s nimi uměl poradit i v politice."

"Nekorektní dotaz!"

Volbě předcházelo i "grilování" kandidátů. Museli odpovídat nejen na to, kam stranu, která si sahá na dno, dál vést, ale třeba i zcela veřejně mluvit o svém zdravotním stavu.

Právě nový předseda dostal cílený dotaz od zjevně informovaného delegáta, který se ptal na jeho "vážnou diagnózu". Bělobrádek sice nejdřív prohlásil, že to není úplně korektní, protože ptát se na to nemá právo ani zaměstnavatel, nicméně nakonec přece jen odpověděl.

"Mám roztroušenou sklerózu, mám ji deset let a jsem plně stabilizovaný," odpověděl Bělobrádek před sálem plným delegátů.

Statutární zástupce předsedy byl zvolen až ve druhém kole. Prvním místopředsedou se stal senátor Petr Šilar z Orlickoústecka, který v rozstřelu druhého kola porazil s 269 hlasy místopředsedu krajské organizace KDU-ČSL na Olomoucku Mariana Jurečku. Ten se vzápětí stal řadovým místopředsedou. Jimi byli zvoleni i Pavel Svoboda, Klára Liptáková a Helena Šustrová.

Do funkce ve vedení se rozhodla nekandidovat dosavadní úřadující předsedkyně Michaela Šojdrová, která novému předsedovi nabídla pomoc v oblasti školství, jíž se dlouho zabývala v Poslanecké sněmovně. 

 

Právě se děje

Další zprávy