Ministři ANO se zlobí kvůli zprávě o Babišovi, zvažuji obranu, tvrdí ministr Brabec

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 3. 6. 2019 18:55
Reakci České republiky na kritickou auditní zprávu Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše nebudou zpracovávat politici, ale úředníci. Po pondělním jednání vlády to oznámil místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček. Hned několik ministrů za ANO zároveň předběžnou auditní zprávu ostře kritizovalo.
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) o auditu Evropské komise: "Ač jsem jinak klidný člověk, tohle mě rozpálilo."
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) o auditu Evropské komise: "Ač jsem jinak klidný člověk, tohle mě rozpálilo." | Foto: Ludvík Hradilek

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce obsahuje údajně zpráva řadu chyb a on se chce proti informacím v ní bránit. Podobně kriticky mluvila o zprávě také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Samotný Babiš na tiskovou konferenci po zasedání kabinetu nepřišel.

"Teď tam je někdo schopný tvrdit, absolutně bez důkazů, a spekuluje o tom, že já jako bývalý, historický zaměstnanec chemického průmyslu, jsem někde nahrával chemickému průmyslu, nebo průmyslu vůbec. Je to neuvěřitelné, je to i osobní napadení, já budu zvažovat právní kroky, protože to nemá absolutně žádný podklad. Je to opravdu spekulace. Ač jsem jinak klidný člověk, tohle mě rozpálilo," prohlásil Brabec a vzápětí si položil otázku: "K čemu ten audit má sloužit? A proč si ten,kdo něco takového napsal, neověřil základní fakta, nebo proč se na ně nezeptal?" 

Ministr Brabec, který je zároveň místopředsedou ANO, použil v souvislosti s touto zprávou dokonce slovo ukřižování. "Kvůli úniku zprávy do médií musí ministři reagovat, protožr jsou ukřižovávaní na základě spekulací. Dělají se závěry na základě předběžných zpráv," stěžoval si ministr Brabec, podle které je nezbytné počkat až na definitivní znění zprávy.

Podobně reagoval také ministr Havlíček. "Po prvním náhledu je tam celá řada zásadních rozporů, mylných informací a zavádějících informací. Je tam toho velké množství. Audit nebral na zřetel zcela zásadní naše připomínky, které jsme vznášeli," tvrdí.

Všichni tři ministři za ANO nicméně tvrdí, že nijak nebudou ovlivňovat úředníky, kteří budou za Česko zpracovávat odpověď na zmiňovanou kritickou auditní zprávu. "To dělají úředníci. Ti úředníci jsou za to odpovědní. Absolutně vylučuji politické tlaky. Garantuji, že absolutně nebudou. A jestli to bylo v minulosti zvykem, tak za nás ne," řekl Brabec. 

Podle místopředsedy vlády a šéfa ČSSD Jana Hamáčka právě na jednání vlády padlo rozhodnutí, že zprávu vypracují úředníci a ne politici. Mimochodem, byl to jeden z požadavků, s kterým se na vládu v pátek obrátilo hned několik stran - a to ODS, piráti, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a také vládní sociální demokracie. 

Hamáček před jednáním vlády i po skončení zopakoval, že ČSSD nadále stojí za společnou vládou s ANO, byť připustil, že atmosféra veřejnosti vůči vládním politikům je stále kritičtější. 

"Máme nadále důvěru v koaliční projekt. Od začátku jsme říkali, že to, že premiér do tohoto projektu vstupuje s nějakou zátěží, byla pro nás známá informace. Atmosféru ve veřejnosti ale vnímám a souhlasím se slovy našeho místopředsedy Michala Šmardy, že je potřeba dialog, a ne konfrontace," uvedl mnohoznačně Hamáček, který je místopředsedou vlády a ministrem vnitra.

Už v neděli řekli Aktuálně.cz někteří poslanci ČSSD, že reakci Česka na auditní zprávu by neměli zpracovat ministři za ANO. 

"Úkolem sociální demokracie je tlačit na to, aby reakci Česka na audit zpracovaly orgány mimo vliv hnutí ANO. Je třeba zabránit potenciálnímu ovlivňování," uvedl například předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Podle něj jsou informace ve zprávě z Bruselu velmi závažné. "Premiér Babiš by neměl zprávu bagatelizovat, protože jeho střet zájmů je zřejmý," doplnil Chvojka.

Podobně reagoval další poslanec ČSSD, Ondřej Veselý. "Máme skutečně obavu, že jinak půjde o tendenční vyjádření, a ta Evropskou komisi nezajímají. Podívá se na reálný stav věci, a pokud se jím odpověď nebude zabývat a bude pouze tendenční, dopadne to podle toho," doplnil Veselý.

Video: Babišův střet zájmů? Lidé ho sponzorují ze svých daní, lítají tu miliony, říká Bartoš

Ten audit tu měl být už v lednu. To, že se to protáhlo přes evropské volby, je zásadní problém, tvrdí předseda Pirátů Ivan Bartoš. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy