Populisti, slibovači a odkladači. Opozice vystavila vládě vysvědčení za rok u moci

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 22. 6. 2019 14:10
Žití ze dne na den, chybějící reformy či zoufalé snahy o populistická gesta místo řešení důležitých agend vyčítají lídři opozičních stran kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) rok po jeho vzniku. Vládu ANO a ČSSD tolerovanou komunisty prezident Miloš Zeman jmenoval loni 27. června, na pondělním zasedání bude podle Babiše kabinet bilancovat, jaké ze svých cílů za první rok splnil. Opoziční lídři v anketě ČTK kritizovali i to, že přes všechny problémy premiéra nezbývá čas na skutečně podstatné záležitosti.
Vláda nemá vize, brzy na to doplatíme všichni, říkají lídři opozice.
Vláda nemá vize, brzy na to doplatíme všichni, říkají lídři opozice. | Foto: ČTK

Předseda ODS Petr Fiala upozornil, že vláda dosud nepředložila žádnou důležitou reformu. "Nemá návrh důchodové reformy, nemá daňovou reformu, neexistuje žádný plán na redukci byrokracie, představa, jak zkvalitnit vzdělání," uvedl. V době hospodářského růstu podle něj kabinet rozhazoval. "A nyní například nemá 'pouhé' dvě miliardy na sociální služby," dodal. Kritizuje deficitní státní rozpočty.

Kabinet podle Fialy žije ze dne na den bez vize. "Na to brzy doplatíme všichni. Jediné, co se ANO, ČSSD a KSČM úspěšně daří, je útok na aktivní lidi, malé podnikatele a celou střední třídu," řekl. Společnost je podle něj kvůli Babišovi rozdělená, stoupá napětí a "blbá nálada". "Vláda vynakládá veškerou energii na řešení osobních a podnikatelských problémů premiéra. Je ve vleku komunistů a prezidenta. Současná vláda je nejhorší od roku 1989," dodal.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že vláda přichází s řadou zoufalých snah o líbivá populistická gesta místo toho, aby řešila důležité věci. Připomněl Babišovo trestní stíhání a faktický střet zájmů. "Mrzí mě, že již před rokem, kdy jsme začali komunikovat s ministerstvy, aby přizpůsobila podmínky vyplácení dotací přísnější směrnici proti střetu zájmů, vláda věc bagatelizovala a ministři ANO věc odmítali řešit na domácí půdě," uvedl. Za tristní považuje personální situaci ve vládě, která se podle něj vyznačuje "překotnými odchody neschopných ministrů".

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí má od počátku výhrady k účasti ČSSD v koalici. "Čas potvrdil naše obavy, že to bude vláda nestabilní, zmítaná spory, která nebude schopna důsledně plnit sliby, které dala voličům. Dlouhodobě prosazujeme vládu odborníků, nominovaných vítězem voleb, která by prosazovala dohodnuté programové kroky, které vycházejí z přání většiny občanů ČR," řekl.

Za vládu "slibovačů a odkladačů" označil kabinet šéf lidovců Marek Výborný. "Vadí nám také, že dostatečně nepodporuje pracující rodiče s dětmi. Vadí nám, že se možná nestihne navýšit slíbená rodičovská od příštího roku. Vadí nám také škraloupy premiéra. Je v čele vlády, přitom je trestně stíhaný," uvedl Výborný. Veřejnost se podle něj navíc stále unavuje řešením Babišových problémů, místo aby se mohla soustředit na důležité věci.

Jako o velké improvizaci hovoří o vládnutí Babišovy sestavy šéf STAN Vít Rakušan. "Vláda na jedné straně peníze lidem do jedné kapsy strčí a z druhé jim je vytáhne - křiklavým příkladem je zdražení zápisu do katastru nemovitostí, a to na dvojnásobek," uvedl. Koalice podle něj moc nefunguje, za trapný folklor považuje přetahování se o to, kdo co prosadil dříve a lépe. "O tápání premiéra svědčí rekordní počet vyměněných ministrů," upozornil. Připomněl i Babišovo stíhání a střet zájmů.

Šéf TOP09 Jiří Pospíšil očekával na základě programového prohlášení vlády  legislativní smršť, ta se však nekonala. "Vláda nepřišla ani s návrhem žádné důležité reformy, například důchodové." Babišova garnitura se podle něj chová nezodpovědně i v otázce financí, což se prý projeví, až přijde období ekonomické krize. "V době hospodářského růstu vláda vyvíjí negativní fiskální úsilí, rozpočet je deficitní a vědomě tak zhoršuje strukturu státního rozpočtu. Nadále klesá i podíl investic do budoucna," vyjmenovává. Vadí mu také, že vláda tráví spoustu času řešením problémů premiéra této země a "nemá tak čas na reálnou práci". 

Komunisté se na vládu dívají kriticky, i když jí při hlasování o důvěře vyjádřili podporu, uvedl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. "Prioritou pro nás bylo naplňování našich programových bodů vyjádřených v sedmi podmínkách. Z tohoto pohledu jsou některé závazky pro nás úspěchem v naplňování našeho volebního programu. Je nám zřejmé, že nelze všechny body naplnit v jednom roce vlády," uvedl. Velké výhrady má KSČM k zahraniční politice. "Vadí nám i velice liknavý přístup k řešení platové politiky u České pošty a neustálá snaha upřednostňovat převod poboček na franšízy. Máme výhrady i k nedostatečné podpoře dostupné bytové výstavby," dodal.

Opozice oznamuje, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Opozice chce hlasovat o nedůvěře vládě | Video: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy