Populární premiér Fischer nehodlá zůstat v politice

Kateřina Eliášová
20. 12. 2009 13:00
Mé budoucí angažmá bude v odborné oblasti doma nebo v zahraničí, uvedl premiér
Jan Fischer vyloučil, že by chtěl být po volbách aktivním politikem
Jan Fischer vyloučil, že by chtěl být po volbách aktivním politikem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer v neděli vyvrátil domněnky a obavy politiků, že se chce po volbách aktivně zapojit do politiky.

Média spekulují, že se Fischer přidá k TOP 09. Zatímco politikům jejich preference oblíbenosti u voličů klesají, Fischerův kabinet má rádo čím dál více Čechů, naposledy mu podporu vyjádřilo kolem 70 procent obyvatel.

Pokud by takhle oblíbený muž vstoupil do TOP 09, byla by to špatná zpráva zejména pro ODS a ČSSD.

Fischer dnes v České televizi prohlásil, že svou budoucnost po volbách vidí mimo politiku.

"Mé povolební angažmá bude spíše v odborné oblasti, mimo politiku. Chci nicméně využít zkušeností z úřadu vlády, rád bych je zúročil v nějakém úřadě buď v České republice nebo v zahraničí," prohlásil premiér.

Nebudeme jenom odpočívat

Premiér v České televizi mluvil o prioritách vlády na příští rok. Zemi povede do květnových voleb, respektive do doby, než vznikle vláda nová. Chce ještě prosadit protikorupční balíček.

Do konce ledna vláda ještě připraví materiál, ve kterém chce popsat nástroje potřebné k tomu, aby se nastartoval ekonomický růst, který by Česko vyvedl z krize.

“Nebudeme jenom odpočívat, musíme bý připraveni na inflaci, na krizi obecně. Máme ještě mezery v čerpání evropských peněz, i tady chceme ještě zasáhnout,” uvedl premiér.

Nejsem pimprle

Premiér mluvil taky o situaci ve sněmovně poté, co padl Janotův balíček a levici se podařilo prosadit své návrhy změn rozpočtu, které přivodí vyšší schodek.

Vládě se nepodařilo udržet původní návrh ministra financí Eduarda Janoty na ozdravění veřejných financí. Zabránili tomu sami politici, kteří nedodrželi dohodu na původním Janotově návrhu.

Fischer odmítá, že by kvůli tomu nastalo štěpení kabinetu a případné odchody části ministrů. Do vlády je nominovali ODS, ČSSD a zelení.

“Necítím se jako něčí loutka, pimprle, jakkoli je to s českými politiky těžké,” reagoval na vzniklou situaci Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy