Poplatkům za novorozence v nemocnici odzvoní už v pátek

Martina Macková
29. 7. 2008 17:15
Prezident Klaus podepsal novelu zákona

Praha - Děti, které se narodí prvního srpna, zřejmě už nebudou v nemocnici platit regulační poplatky. 

Prezident Václav Klaus totiž podepsal zákon o zdravotním pojištění.

Svým podpisem tak zpečetil zrušení poplatků, které museli v nemocnicích platit rodiče za novorozence. Platit nebudou ani dárci orgánů a lidé, které na vyšetření pošle soud.

Čtěte také: Senát podpořil zrušení poplatků pro novorozence

Zákon ale zatím není platný. Podmínkou totiž je, aby vyšel ve sbírce zákonů.

Jak to přesně funguje a jak dlouho to trvá? "Zákon se posílá z Hradu do Poslanecké sněmovny, ta zařizuje publikování," řekl Aktuálně.cz Petr Macinka z Kanceláře prezidenta republiky. Legislativní odbor dolní komory potvrdil, že zákon už obdrželi.

Topolánek má volno, zákon podepíše zástupce Čunek

"Posíláme zákon k podpisu předsedovi vlády, a jakmile ho dostaneme zpět, odesíláme ho na ministerstvo vnitra. Tam je mezitím už zařízena korektura a norma se hned publikuje. Většinou celá operace trvá dva až tři dny," popisuje Ilja Steinich z legislativního odboru poslanecké sněmovny.

Je tedy víc než pravděpodobné, že zákon s prvními výjimkami z placení poplatků začne platit nejpozději tento pátek. Možná už dokonce o den dříve. Předseda vlády Mirek Topolánek je sice na dovolené, ale v úřadě jej zastupuje vicepremiér Jiří Čunek, který zákon bude podepisovat.

Klíčovou normu předložili právě lidovci. Regulační poplatky se staly zdrojem svárů v koalici mezi KDU-ČSL a ODS.

Proti byla především lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, která společně s dalšími poslanci napsala novelu zákona, která problém s novorozenci řešila. Koalice se nakonec dohodla, že novelu podpoří výměnou za to, že menší strany nebudou výjimky z placení nyní dál rozšiřovat.

ČSSD se pokusila při projednávání v parlamentu do novely prosadit osvobození od poplatků také pro důchodce a osoby s nízkými příjmy. Koalice nakonec tyto změny odmítla. Další výjimky pro děti připravují vládní strany od příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy