Politik-závodník ze silnice smrti přijde o výnosný post

Kateřina Eliášová
29. 6. 2011 8:30
Pražský zastupitel Tomáš Vavřinec končí v čele Pražské teplárenské Holding
Tomáš Vavřinec (ODS) je závodník, který má rád silná auta.
Tomáš Vavřinec (ODS) je závodník, který má rád silná auta. | Foto: vavrinec.eu

Praha - Zastupitel Prahy 7 za ODS Tomáš Vavřinec, který byl jedním z aktérů dosud nevyjasněné tragické nehody u Slaného, přijde o lukrativní post v čele představenstva společnosti Pražská teplárenská Holding.

Vavřinec, který nyní při vyšetřování nehody figuruje jako svědek, zasedal v představenstvu nepřetržitě od roku 2003 a dostával za to odměnu 56 a půl tisíce korun měsíčně. Od května 2008 pak představenstvo vedl.

Díky tomuto angažmá si vedle peněz z podnikání a platu zastupitele přivydělal bezmála pět a půl milionu korun. 

Ve čtvrtek však valná hromada společnosti, v níž má hlavní město podíl, kompletně vymění vedení představenstva i dozorčí rady.

Při zmíněném neštěstí zahynul řidič vozu Renault Twingo a jeho spolujezdkyně byla vážně zraněna. Podle policie sjeli ze silnice, na níž se riskantně předjížděli šoféři dvou sportovních aut Nissan GTR. Jedním z nich byl právě politik Vavřinec. 

Ve stínu neštěstí

Vavřinec měl podle informací Aktuálně.cz zájem v představenstvu zůstat, nahradit by jej však měl jiný člen ODS, radní z Prahy 4 Milan Mikunda.

O nominaci do statutárních orgánů Pražské teplárenské rozhodovali pražští zastupitelé a někteří z nich pod podmínkou anonymity připustili, že v rozhodování o Vavřincovi hrál roli jeho škraloup s nehodou.

Oficiálně však předseda klubu zastupitelů ODS Rudolf Blažek něco takového popřel. 

"S automobilovým neštěstím nemá nominace Milana Mikundy na post v čele představenstva, které dosud pan Vavřinec zastával, nic společného. Je to nominace oblastního sdružení Prahy 4," uvedl.

Blažek vede právě oblastní sdružení Prahy 7, odkud je i Vavřinec. Proč někdejšího automobilového závodníka sdružení v nominaci do představenstva nepodpořilo, však neřekl.

Aktuálně.cz Vavřince kontaktovalo, politik však na dotazy redakce nereagoval.

Připravovaná akce

Kompletní výměnu všech členů statutárních orgánů společností, kde má Praha majetkový podíl, slibovala pražská ODS v čele s tehdejším kandidátem na primátora Bohuslavem Svobodou už před volbami.

Podle nových pravidel, která byla po volbách přijata, smějí pražští zastupitelé zasedat pouze v dozorčích orgánech společností.

Představenstva teď mají obsadit odborníci, nicméně i tady našli politici fintu, jak uspokojit své spolustraníky. Řada z nich působí v zastupitelstvech městských částí, na něž se nová Svobodova pravidla nevztahují.

Obviněný a svědek

Za tragickou nehodu, která se stala, když se Vavřinec se svým nissanem vracel z tuningového srazu, zatím policie obvinila ruského podnikatele Igora Bobrova. Právě ten řídil druhý vůz Nissan GTR.

Oba, Bobrov i Vavřinec, vinu popírají.

Vavřinec médiím řekl, že nehodu nezpůsobil a Bobrov zase tvrdí, že při předjíždění jel těsně za pražským zastupitelem a spoléhal na jeho odhad.

 

Právě se děje

Další zprávy