Politička VV platí z rozpočtu příbuzného jako asistenta

Martina Machová Martina Machová
13. 9. 2011 14:15
Poslankyně Drastichová tvrdí, že nenašla nikoho důvěryhodnějšího, než je její nevlastní otec
Jana Drastichová
Jana Drastichová | Foto: Jan Langer

Praha - Poslankyně Věcí veřejných Jana Drastichová, která vyvolala rozruch manipulací s hlasovacími kartami kolegů, zaměstnává svého nevlastního otce Františka Dědice jako poslaneckého asistenta.

Peníze na asistenty poslanci dostávají z rozpočtu sněmovny mezi náhradami k platu a záleží jenom na nich, koho zaměstnají.

Před lety bývalo obvyklou praxí, že veřejné peníze touto cestou mířily do rodin jednotlivých poslanců, a před posledními volbami to byly právě Věci veřejné, kdo to označoval za dinosauří praktiku, již je třeba změnit.

Navzdory tomu poslankyně Drastichová v angažmá svého blízkého nic špatného nevidí.

"Dlouho jsem hledala, kdo by mi mohl dělat asistenta. Někoho, komu bych mohla důvěřovat," vysvětluje své rozhodnutí s tím, že se snažila zprvu hledat přes personální agenturu. "Nepodařilo se to," dodává.

"Z částky, kterou dostává, sponzoruje dobrovolné hasiče v Orlové," říká.

Zákonodárci na asistenty dostávají 35 tisíc korun. Jana Drastichová má kromě nevlastního otce ještě dva a podle vlastních slov částku dělí na stejné tři díly.

520 pro hasiče

František Dědic následně částku upřesnil - nevlastní dcera mu vyplácí měsíčně 11,5 tisíce korun a zmiňovaný sponzoring hasičů činí z této částky 520 korun. 

Asistent říká, že z celkové sumy si platí cestovné, které podle něj tvoří největší náklad asistentského postu. Vypočítal také, že za rok asistentství si přijde na 6 763 korun čistého.

"Beru to jako službu poslankyni," konstatoval.

Přiznává však, že vedle asistování nevlastní dceři sám podniká a jako OSVČ si z asistentského příjmu platí sociální a zdravotní pojištění.

Co je doma, se počítá

Poslankyně Jana Drastichová, před vstupem do politiky učitelka základní školy, není jedinou političkou současné sněmovny, která dala práci svému blízkému.

Královéhradecká občanská demokratka Zdeňka Horníková zaměstnává jako asistenta syna, další poslanec za ODS Tomáš Úlehla svou manželku.

Ze sociálních demokratů, kteří si dokonce na poslaneckém klubu odhlasovali, že zaměstnávání rodinných příslušníků zakážou, pak platí z veřejného rozpočtu svou ženu Milan Urban. Nutno ale dodat, že současná manželka byla nejprve jeho asistentkou, teprve pak následovala svatba.

 

Právě se děje

Další zprávy