Politici zase chtějí půjčovat mladým novomanželům

Petr Kučera Petr Kučera
22. 1. 2010 16:10
Komunisté, ČSSD a lidovci chtějí obnovit výhodné půjčky. Vždyť už to funguje, namítá ODS
Půjčku ano, ale...  Žádnému z manželů nesmí být přes 30 let. Ilustrační snímek
Půjčku ano, ale... Žádnému z manželů nesmí být přes 30 let. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Návrat novomanželských půjček je jedním z předvolebním lákadel hned u tří velkých stran - komunistů, sociálních demokratů i lidovců. Nejdále zatím došli komunisté. O jejich konkrétním návrhu by poslanci měli rozhodovat ve druhém čtení už na nejbližší schůzi na konci ledna.

Komunistický plán prošel do druhého čtení hlavně díky poslancům ČSSD, kteří nepodpořili návrh ODS zamítnout jej hned v počátku. V listopadu pak záměr projednal sněmovní rozpočtový výbor, nepřijal však k němu žádné usnesení.

Zavedení novomanželských půjček - bez konkrétních detailů - mají ve volebním programu také sociální demokraté a lidovci. Paradoxní je, že mladí manželé mohou jejich obdobu dostat už nyní, některé podmínky jsou dokonce výhodnější než nabízejí komunisté.

Až 400 tisíc s tříprocentním úrokem

Věková hranice je v návrhu KSČM stanovena poměrně nízko - ani jednomu z manželů nesmí být v době žádosti o půjčku více než 30 let. Oba žadatelé by měli být výdělečně činní, současně by však jejich příjmy v předchozím kalendářním roce neměly přesáhnout čtyřnásobek součtu částek životního minima.

Výhodná půjčka má být podle komunistů určena na nákup bytu a činit až 400 tisíc korun s pevně daným úrokem ve výši tří procent. Dále by mladí lidé měli nárok na půjčku na vybavení bytu až do výše 100 tisíc korun, úročenou šesti procenty. Splatnost má být nejvýše deset let, při narození dítěte lze žádat o roční prodloužení.

Další podmínkou půjčky na nákup bytu je, že žádný z manželů zatím nesmí vlasnit dům či byt. Pro půjčku na nákup bytového zařízení tato podmínka neplatí.

Komunisté předpokládají, že by zvýhodněné půjčky poskytovaly vybrané banky, přičemž rozdíl mezi zákonem pevně stanovenou sazbou a běžným úrokem by jim dotoval stát.

Stát by kromě toho platil (k už existujícím dávkám, tedy například k porodnému) dalších 10 tisíc korun při narození prvního dítěte a 15 tisíc při druhém a každém dalším dítěti. Státní příspěvek by se použil jako mimořádná splátka na půjčky, přednostně na zařízení bytu.

Vedle manželů by na výhodnou půjčku měli za stejných podmínek nárok také lidé, kteří mají v přímém zaopatření alespoň jedno vlastní nebo osvojené dítě mladší tří let.

Ochráníme lidi před lichváři

Při konečném hlasování bude rozhodující postoj sociálních demokratů a lidovců. Ti nechtějí přihrát komunistům předvolební body tím, že by schválili přímo jejich návrh. Ze stejných důvodů jej však nemohou ani výslovně odmítnout, zvláště když sami mají novomanželské půjčky ve svém programu.

Zjistit od vedení sociálních demokratů jasné stanovisko k aktuálnímu komunistickému návrhu je zatím nemožné. "Podporujeme takové úpravy v návrhu KSČM, které povedou k maximální úspornosti. Vyhovuje nám systém, obdobný půjčkám, jež byly ze Státního fondu rozvoje bydlení poskytovány za naší vlády," řekl před pár týdny na dotaz Aktuálně.cz bez bližších podrobností místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Konkrétnější není ani protikrizový plán, který šéf strany Jiří Paroubek prezentoval minulý týden. "Počítáme se zavedením půjček pro mladé páry se státní podporou úroku a garancí 90 procent jistiny. Umožňují mobilizovat poptávku ze zdrojů soukromých bank až v desítkách miliard a zároveň se vyhnout lichvářským praktikám," řekl předseda ČSSD.

Stará dobrá 70. léta? Jde to i v roce 2010

Vzorem pro komunistický návrh je "úspěšný komplex zákonných a ekonomických opatření, který počátkem 70. let motivoval rodiny k zvýšené porodnosti" a fungoval prakticky až do pádu komunismu.

Paradoxní na chystaném návratu půjček však je, že mladí manželé mohou využít obdobné výhody už nyní. V roce 2004 je zavedla tehdejší koaliční vláda vedená sociálními demokraty. Přežily do dneška, i když v omezenějším rozsahu.

"Zvýhodněná novomanželská půjčka není žádnou novinkou. Nízkoúročený úvěr do výše 300 tisíc korun pro mladé rodiny již existuje a poskytuje jej Státní fond rozvoje bydlení," upozorňuje předseda ODS Mirek Topolánek.

Úvěr je určen na nákup nebo výstavbu bytu a šanci na něj mají lidé nikoliv do třiceti, ale dokonce do 36 let věku, přičemž tuto podmínku stačí splnit jen u jednoho z manželů (nebo osaměle žijící rodič). Ještě Topolánkova koaliční vláda ve stanovisku ke komunistickému záměru namítala, že lidé si dnes vlastní bydlení pořizují mnohdy později než do třicítky.

Půjčky od Státního fondu rozvoje bydlení vloni měly výhodnou sazbu ve výši dvou procent a jejich maximální splatnost je dvacet let - tedy opět velkorysejší než u komunistického návrhu.

Podobné je to i s příspěvkem na dítě: Pokud se příjemci úvěru narodí potomek, fond sníží nesplacenou část jistiny úvěru až o 30 tisíc korun.

"Fond od roku 2004 poskytl přes 20 tisíc úvěrů v celkovém finančním objemu přes šest miliard korun," říká ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner.

Občanští demokraté dodávají, že modernizace stávajících bytů, na kterou se novomanželská půjčka nevztahuje, je už nyní řešena státní úrokovou dotací na hypotéky. Ta činí jeden procentní bod.

Podle poslance Pavla Hrnčíře (ODS) by další rozšíření výhodných půjček vedlo ke zvýšené poptávce po koupi bytu. "Podle ekonomických zákonů se automaticky zvedne cena takovýchto bytů. Profit z tohoto opatření budou mít samozřejmě pouze ti, kdo byty chtějí prodávat," připomíná.

Kritici komunistického návrhu dále varují, že úroková dotace není vůbec závislá na narození dítěte. Sporné je i stanovení povinnosti bankám, aby někomu poskytly půjčku a ještě za netržních podmínek. Navíc v návrhu chybějí jakékoliv kontrolní mechanismy kromě obecného ustanovení, podle něhož "půjčka nemusí být poskytnuta, nejsou-li předpoklady, že bude řádně splacena".

Komunisté odhadují, že jejich návrh by ze státního rozpočtu sebral kolem 100 milionů korun ročně. Podle kritiků však zřejmě nejsou započítány náhrady bankám ani správa systému.

Sociální demokraté ve svém protikrizovém plánu očekává, že plán ČSSD na státní podporu úroku a garanci 90 procent jistiny zatíží rozpočet maximálně 1,5 miliardou korun. Kompenzovat to však mají vyšší rozpočtové příjmy, hlavně díky dani z přidané hodnoty.

 

Právě se děje

Další zprávy