Politici stratégové, místo do sněmovny chtějí do senátu

Kateřina Eliášová
28. 1. 2010 16:50
Petr Bratský potvrdil, že chce na podzim kandidovat do horní komory parlamentu v Praze 6
Poslanec Petr Bratský (vpravo) má sněmovny dost. Chce do senátu
Poslanec Petr Bratský (vpravo) má sněmovny dost. Chce do senátu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Další tradiční poslanec ODS ve sněmovně oznámil, že svoji další politickou kariéru spojuje s mandátem senátora.

Někdejší starosta jedné z městských částí Prahy Petr Bratský, který je poslancem od roku 2002, figuruje sice zatím na kandidátce do sněmovních voleb, dnes však potvrdil, že se na podzim bude ucházet o zvolení do senátu ve volebním obvodu Praha 6.

Už před ním oznámila podobný úmysl místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová, která zatím zvažuje nabídku kandidovat na Kutnohorsku. Talmanová je poslankyní dokonce už roku 1998.

Swarzenbergův obvod

Senátorem za šestý pražský obvod je nyní exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který však naopak jako pražský lídr strany TOP 09 kandiduje do sněmovny.

Bratského do sněmovních voleb umístila pražská ODS až na takřka nevolitelné 16. místo kandidátky. V minulých - vítězných -volbách získala ODS v Praze 14 mandátů.

Bratský však odmítá, že by s tím kandidatura do Senátu souvisela. "I kdybych 'přeskákal' kolegy díky preferenčním hlasům a do sněmovny se dostal, chci se pokusit o Senát. A to sám za sebe, byť v barvách ODS. Nechci se schovávat za stranu, jako to dělají jiní," řekl Aktuálně.cz.

ODS Praha 6 stojí za Bratským

ODS v Praze 6 za kandidaturou Bratského stojí.

"Moji podporu má určitě, má i podporu nejsilnějšího místního sdružení a sbírá další," řekl Aktuálně.cz šéf ODS v Praze 6 a zároveň starosta této městské části Tomáš Chalupa. "Z celkového počtu devíti místních sdružení jich dosud šest podpořilo kandidaturu Petra Bratského," dodal.

Stojí za ním i pražský primátor Pavel Bém, rovněž člen ODS pražské šesté městské části. "Mám Petra rád a proto ho podpořím, je to slušný a pracovitý člověk," uvedl.

Všichni kandidáti ODS na senátory sbírají v těchto dnech potřebnou podporu místních sdružení, primární volby, které je mohou do boje o senátorské křeslo poslat, jsou na programu v polovině února.

Mlynář kandidovat nebude

O uvolněné místo po Karlu Schwarzenbergovi měl podle informací Aktuálně.cz zájem i někdejší ministr informatiky, dnes poradce premiéra Jana Fischera, Vladimír Mlynář.

Mlynář to ale důrazně popřel. "Je to hloupost. Na Praze 6 kandidovat do senátu určitě nebudu," uvedl dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy