Politici si pohlídali zlatou žílu. Ztenčí se jen málo

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 9. 2010 21:10
Věcem veřejným klesnou příjmy jen o milion korun na 20 a půl milionu
Za každého z nich teď míň peněz - ale jen o pět procent
Za každého z nich teď míň peněz - ale jen o pět procent | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra už připravil zákon, který sníží politickým stranám příspěvky za volby - tedy za získané mandáty poslanců, senátorů a krajských zastupitelů. A to už od příštího roku.

V souladu s koaliční dohodou tyto příspěvky klesnou o pět procent, tedy nijak dramaticky. Před volbami chtěly TOP 09 snížit tyto příspěvky o 50 procent a Věci veřejné dokonce úplně zrušit.

Za jednoho poslance nebo senátora dostane politická strana nově 855 tisíc korun ročně místo dosavadních 900 tisíc, za krajského a pražského zastupitele pak 237 500 místo dosavadních 250 tisíc.

Předtím - a potom...

Pokud by se částka nesnížila, mohla např. ODS se svými 53 poslanci inkasovat 47 milionů a 700 tisíc korun ročně, TOP 09 36 milionů a 900 tisíc a Věci veřejné 21 milionů a 600 tisíc.

Teď jim příjmy o něco málo klesnou: ODS o více než 2 miliony ročně, TOP 09 o 1 milion a 800 tisíc a VV o 1 milion a 80 tisíc korun.

Jen pro srovnání: ODS dostávala v minulém volebním období se svými 86 poslanci jen za sněmovnu 77 milionů a 400 tisíc korun ročně, ČSSD s 89 poslanci pak 80 milionů a 100 tisíc korun. Po letošních volbách ale řady obou velkých stran ve sněmovně prořídly.

Slibovali mnohem víc...

Původně ovšem politické strany slibovaly snížit státní příspěvek mnohem razantněji. "Toto je koaliční kompromis," komentoval pro Aktuálně.cz pouhé pětiprocentní snížení krátce po podpisu koaliční smlouvy místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Chápu, že největší problém tahle snaha dělá stranám, které mají své dlouhodobé úvěrové závazky," ukázal tehdy prstem na ODS.

Ta se tehdy ohrazovala slovy, že nováčkové ve sněmovně nevědí, o čem mluví. "Bylo by zajímavé vědět, jaký názor by měly po trojích či čtyřech volbách," střelil tehdy po VV a TOP 09 Martin Kocourek (ODS).

Snížení příspěvku za mandát o 5 procent ale nemá být posledním. Koaliční smlouva slibuje, že za dva roky se příspěvek za mandát sníží o 10 procent a stejně tak o desetinu i příspěvek za hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy