Politici se vlamují na antimonopolní úřad. Nově ODS

Martina Machová Martina Machová
3. 11. 2009 17:50
Ve vedení antimonopolním úřadu vzniklo nové místo. Obsadí ho politik ODS

Praha - Občanští demokraté získali pro svého člověka významný post na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Na místo sekčního ředitele úřadu, který krom jiného posuzuje privatizace státních podniků či propojování významných firem, nastoupil Hynek Brom. Ten byl dosud starostou plzeňské městské části Doubravka, jímž byl zvolen právě za ODS.

Po bývalém poslanci za sociální demokracii Petru Rafajovi, jež letos v červnu nahradil v čele úřadu Martina Pecinu (také blízkého ČSSD), to je už druhý politik z nejsilnějších politických stran, který v krátké době míří do čela antimonopolního úřadu. 

Podle informací, které Aktuálně.cz získalo od několika zdrojů z regionální i parlamentí politiky, Hynek Brom sekčním ředitelem nezůstane.

Byť je tato funkce v hierarchii úřadu na úrovni místopředsedů, má se i Brom nakonec stát v antimonopolním úřadu místopředsedou. 

Jestli se jím skutečně stane, nevyloučil ani samotný Brom ani předseda úřadu Rafaj, nicméně nechtějí to ani potvrdit. 

Hynek Brom po nástupu do úřadu nezvedá mobilní telefon. Minulý týden Aktuálně.cz řekl, že obdržel nabídku na místopředsednické místo.

Politická dohoda

Bývalý starosta Brom by se každopádně mohl stát novým místopředsedou úřadu díky paragrafu v návrhu novely zákona o veřejných zakázkách, který leží ve sněmovně. Zmíněný paragraf vznikl podle některých senátorů tajnou dohodou dvou největších politických stran.

Podle návrhu by se počet místopředsedů antimonopolního úřadu rozšířil ze současných dvou na tři.   

Na zmíněný zákon odkazuje i Petr Rafaj, když odpovídá Aktuálně.cz na přímou otázku na Bromovu kariéru v úřadu.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj je bývalým poslancem za ČSSD
Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj je bývalým poslancem za ČSSD | Foto: ČSSD

"Co se týče dořešení místopředsedů, rozhodujícím dnem bude středa," uvedl Petr Rafaj. "Podle toho, jak nám poslanci odhlasují zákon o veřejných zakázkách, který vrátil Senát, a který obsahuje pozici třetího místopředsedy."

Pokud by návrh prošel, byli by dva ze čtyř hlavních funkcionářů ústavu (předseda a tři místopředsedové) lidé, kteří aktivně působili v politice. Zatímco předsedu úřadu jmenuje na návrh vlády prezident, místopředsedy si vybírá sám šéf úřadu.

Zmiňovaný zákon již poslanci na doporučení vedení sněmovny přidali do svého programu. Původně totiž na aktuální schůzi zařazen nebyl.

Nový muž z Plzně

Hynek Brom patří k politikům ODS, kteří vzešli z líhně plzeňských Mladých konzervativců podobně jako exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

V čele městské části Plzeň 4 - Doubravka stanul poté, co předchozí starosta Pavel Rödl povýšil na plzeňského primátora.

Hynek Brom v současné době učí správní právo na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

 

Právě se děje

Další zprávy