Politici rozhazovali. Kdo teď zaplatí?

3. 7. 2006 16:03
Česko bude schopné zavést euro v roce 2010 jen tehdy, pokud politici do srpna zruší všechny předvolební dary voličům. Jen tak ušetří rozpočet potřebných 85 miliard.

Na příští rok může vláda naplánovat rozpočet, který nepřekročí 88 miliard a tedy 3,3 procenta HDP, jak předepisuje konvergenční program pro přijetí eura.

Infobox

Co se stalo v rozpočtu 2007

(Údaje v miliardách korun)

POKLES PŘÍJMŮ

Nemocenské pojištění 18,7

RŮST VÝDAJŮ

Sociální oblast Dávky sociální pomoci 19,5 Zvýšení životního minima 1,0 Dávky v hmotné nouzi 1,0 Sociální služby 6,3 Zdravotní pojistné 9,7 Mimořádné zvýšení penzí 3,0 Platy státních zaměstnanců Úředníci 8,1 Bezpečnostní sbory 0,8 Ústavní činitelé 0,5 Další nové výdaje Stavba dálnice do Ostravy 5,2 Financování úvěrů na ostatní dálnice 6,2 Boj s ptačí chřipkou 3,3

Tabulka ukazuje, jak se změnily nároky na státní rozpočet 2007 proti rozpočtovým rámcům schváleným loni na jaře.

Kde se ještě dá šetřit

Reforma vysokých škol 3,5 Výuka cizích jazyků 0,5 Zvýšení dotací justici 2,8 Stavba sociálních bytů 1,0 Likvidace odpadů 2,3

Seznam ukazuje další položky, kde se má rozpočet na rok 2007 nejvíc zvyšovat.

Oznámil to tiskové konferenci ministr financí Bohuslav Sobotka, který zároveň dodal, že vláda musí učinit některá "aktivní opatření", aby se schodek do této normy vešel. Znamená to zvýšit příjmy, anebo snížit výdaje o 85 miliard korun. Právě o tuto částku porušily předvolební dary voličům rozpočtový rámec, který přijetí eura v roce 2010 umožňuje.

O tom, jak předvolební sliby ohrozily veřejné finance svědčí i fakt, že i po drastických škrtech by měl rozpočet v roce 2007 schodek vyšší o 33 miliard, než měl loni.

Rodičovské příspěvky, porodné, pastelkovné

Sobotka upozornil, že bude třeba odložit platnost většiny důležitých zákonů, které byly v předvolebním období přijaty. Záleží na tom, které z nich nástupci Paroubkova kabinetu vyberou.

Nejvíc až 20 miliard - by se ušetřilo na dávkách sociální podpory. Sněmovna loni v prosinci schválila dvojnásobný rodičovský příspěvek i porodné, slíbila speciální dávku překlenující potíže všech, kterým se zvýší deregulací nájemné, prvňáčci měli dostat příspěvky na pomůcky a pěstouni víc peněz, když budou vychovávat děti ze státních ústavů.

Celkově by to znamenalo zvýšit výdaje na dávky sociální podpory o 60 procent. Teď se ukazuje, že na to nejsou peníze.

Nemocenská, zdravotnictví, úřednické platy

Výpočty úředníků ministerstva financí ukazují, že nejsou peníze ani na reformu nemocenské. Prvních čtrnáct dnů nemoci sice mají platit zaměstnavatelé, mohou ale odvádět o dvě třetiny nižší pojistné. Stát tak ušetří 7,3 miliardy, přijde však o 18,7 miliard. Vzhledem k tomu, že stát je i zaměstnavatel a úředníkům, policistům i učitelům bude platit nemocenskou i nadále, přiblíží se jeho reformní ztráta k dvaceti miliardám.

Vláda i parlament se na naléhání ministra Ratha rozhodly zvýšit příspěvky za státní pojištěnce a tím zachránit deficit zdravotnictví. Teď se však ukazuje, že ani na to nejsou peníze pokud se tedy nechceme zadlužit víc, než se čekalo.

Rekordní mzdový nárůst slíbili ministři a poslanci státním zaměstnancům. Jejich průměrné mzdy by se měly z letošních 21 tisíc zvýšit o tři tisíce tedy o plných patnáct procent. Před volbami se však nikdo nezamýšlel, kde vzít potřebných 10 miliard.

Dálnice, ptačí chřipka, vzdělání

Vládní popularita možná vzrostla sliby na výstavbu nových dálnic a na boj s ptačí chřipkou. Jak se dnes ukazuje, potřebných 12, respektive 3 miliardy se nikdo neobtěžoval sehnat.

Teoreticky je také opravdu možné zvýšit k prvnímu lednu důchody o 10 miliard (o 4,8%), zákon i rozpočtový rámec však předepisuje nárůst o tři miliardy nižší.

Budoucí vláda i sněmovna si mohou vybrat, co se bude škrtat, vzkázal odcházející ministr financí. Sestavil dokonce přehled kapitol, které sice nepřekročily slíbený rozpočtový rámec, bez navýšení by se ale mohly také obejít. Na prvním místě jmenoval výdaje na reformu vysokých škol.

Předseda ODS Topolánek zatím nabídku odmítl rozpočet i s nutnými škrty by podle něho měla navrhnout ještě Paroubkova vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy