Politici ODS pomáhají Kalouskovi založit novou stranu

Kateřina Eliášová
3. 6. 2009 15:41
Vznik nové strany, která se má jmenovat TOP 09, hodlá exministr financí oznámit příští týden
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Bývalý ministr financí, exlidovec Miroslav Kalousek, už má dostatečný počet podpisů, aby mohl nechat zaregistrovat novou stranu, jejíž pracovní název zní TOP 09.

Aktuálně.cz zjistilo, že na listinu potřebnou k registraci na ministerstvu vnitra se Kalouskovi podepsali i někteří senátoři a poslanci z ODS a také další řadoví občanští demokraté.

Jedním ze signatářů je senátor za ODS Jiří Oberfalzer, který stejně jako Kalousek tuto informaci Aktuálně.cz potvrdil.

"Listinu jsem podepsal na vlastní žádost, protože vznik této strany podporuji," řekl Aktuálně.cz Oberfalzer.

V politickém zákulisí se přitom diskutuje o možné předvolební spolupráci ODS s Kalouskovou partají. ODS zatím tyto úvahy odmítá komentovat, připouští jen obecně možnost, že před sněmovními volbami spolupráci  s některými menšími stranami zvažuje. 

Na to, aby mohl Kalousek stranu založit, potřebuje tisíc hlasů. Logo má už TOP 09 zaregistrováno, Aktuálně.cz o tom informovalo už minulý týden.  

Šance tu je 

Senátor Oberfalzer uvedl, že Kalouskovi sice deklaruje podporu, z ODS ale odcházet nehodlá.

"Není to žádost o členství, jen vyjadřuji podporu novému subjektu. Myslím si, že tady je potřebná alternativa pravicového zaměření. Já tuto iniciativu vítám. Soudím, že má reálné šance na úspěch," řekl Oberfalzer.

Podle Oberfalzera bude nová strana alternativou pro voliče, kteří nechtějí dát hlas velkým stranám a hledají něco nového.

"Vše nasvědčuje tomu, že se zelení propadnou, kdo ví, jak to bude s KDU-ČSL. Může se stát, že to bude jediná strana pro alternativní hlas," soudí senátor.

Jména neřeknu

Kalousek i Oberfalzer také shodně uvedli, že podobně podpořili TOP 09 další lidé z ODS. Jména však odmítají prozradit. Kalousek dodal, že listina s podpisy podporovatelů je neveřejná.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Reuters

"Mohu vám říct, že podobných případů z nelevicové části spektra je více, ale necítím se oprávněn ta jména sdělovat," řekl Aktuálně.cz Kalousek. A dodal, že na listině jsou podpisy senátorů i poslanců také z jiných politických stran.

Příznivec nebo člen?

Podpis například připojil i poslanec za KDU-ČSL a Kalouskův spojenec Pavel Severa, který zatím vede lidovecký poslanecký klub.

"Podobná strana má podle mého názoru v našem politickém rybníku místo, držím jí palce," uvedl Severa.

U něj nemusí jít jen o podpis registrační listiny. Severa se s velkou pravděpodobností stane i členem Kalouskova TOPu, zatím to ale nepotvrdil.

Nová strana příští týden

Kalousek uvedl, že podpisů pro založení své strany má už dost. Během příštího týdne by tak už mohl stranu nejen registrovat, ale představit ji veřejnosti.

"Pokládám za velmi pravděpodobné, že detaily zveřejníme po evropských volbách, abychom tím nemátli voliče ve finále předvolební kampaně," řekl Kalousek.

Foto: Ludvík Hradilek
Rozhovor
Schwarzenberg: Vznik nových stran nejistý. Chybí puč

Na tiskové konferenci chce Kalousek představit stanovy strany, programové principy a východiska a taky členy přípravného výboru strany.

"Na volebním programu musíme ještě horečně pracovat," dodal.

Námluvy s ODS

Představitelé ODS se zatím jasně nevyjádřili, zda by s Kalouskovou TOP 09 šli případně do předvolební koalice nebo zda budou tyto dva subjekty sbírat hlasy voličů každý zvlášť.

Senátor Jiří Oberfalzer: Kalouskově straně fandím
Senátor Jiří Oberfalzer: Kalouskově straně fandím | Foto: Senát

Oberfalzer však před předvolební koalicí varuje. "Voliči hledající alternativu by v případě spojení s ODS ztratili možnost volit malou stranu," myslí si senátor.
 
Místopředseda ODS Ivan Langer v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že strana zvažuje alternativu, že se spojí s menší stranou, aniž by byl konkrétní. ODS ale taky například uvažuje o tom, že pustí na kandidátky nestraníky. Všechny tyto možnosti posoudí až výkonná rada strany.

 

Právě se děje

Další zprávy