Politici: Má-li Roman vazby na Škodu, musí z ČEZ odejít

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 10. 2011 17:58
Prošetření možného střetu zájmů požaduje i ministr financí Miroslav Kalousek
Martin Roman.
Martin Roman. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Střet zájmů, v němž by se mohl ocitnout Martin Roman, je důvodem k odchodu z dozorčí rady ČEZ. Tak se většina politiků staví ke zjištěním, která podporují spekulace, že Roman je jedním z vlastníků Škody Plzeň.

Dokumenty, které propojení nasvědčují, v pátek zveřejnila MF Dnes. Roman veškeré vazby popírá.

"Pokud by se tyto vazby prokázaly, šlo by o závažné podezření z porušení zákona o střetu zájmů. V takovém případě by byly úvahy o jeho odvolání z dozorčí rady na místě," sdělili Aktuálně.cz premiér Petr Nečas.

"Tyto informace však bude nezbytné prověřit, nelze někoho odvolávat jen na základě novinových článků, u kterých není jasné, zda jsou pravé nebo falza," dodal ministerský předseda.

"Jestli se tyto informace potvrdí, tak si nedovedu představit, že by byl i nadále v roli předsedy dozorčí rady. Spojení mezi energetickým koncernem a společností, která od tohoto koncernu následně dostává zakázky, to si opravdu představit nedovedu," řekl serveru iHNed.cz ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Že by Roman neměl zůstat v dozorčí radě, si myslí také předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS) nebo šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

"Pokud se potvrdí podezření na jakoukoli provázanost nebo dokonce trestný čin, myslím, že by ministerstvo financí mělo zvážit, zda může být Martin Roman členem dozorčí rady. V dozorčích radách by měly sedět jen morálně bezúhonné osoby," uvedl Gazdík.

Ministr financí Miroslav Kalousek se podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba obrátí na předsedu představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše s žádostí, aby prošetřil, zda mohlo dojít ke konfliktu zájmů bývalého předsedy představenstva Martina Romana při zadávání zakázek společnosti ČEZ, píše server.

Choval se jak majitel

Deník MF Dnes v pátek zveřejnil dokumenty, které naznačují, že se Roman ve Škodovce spolu s dalšími třemi nejvyššími manažery choval jako majitel.

Těsně před odchodem ze Škody Holding do ČEZ totiž Roman uzavřel s Tomášem Krskem, Jiřím Zapletalem a Michalem Koreckým dohodu, že se může do čela představenstva a na post generálního ředitele Škody kdykoli vrátit. "Takovou dohodu může uzavřít a splnit snad jen majitel společnosti," poznamenává list.

Martin Roman existenci zmíněné dohody nepopírá, tvrdí však, že šlo o krátkodobý dokument pro případ, že by post v ČEZ nezískal. Jeho platnost prý byla následně ukončena.

Zároveň zopakoval, že nikdy nebyl vlastníkem Škody. Pokud by tomu tak bylo, šlo by pravděpodobně o střet zájmů, neboť firmy ze skupiny Škoda získávaly od ČEZ, v jehož čele Roman následně stanul, miliardové zakázky.

Sídlo na Marshallových ostrovech

Deník Aktuálně.cz už dříve zveřejnil informace, které jasně ukazují, že majetková struktura Škody má být co nejvíce zašifrovaná.

Průmyslový gigant a dlouholetý příjemce veřejných zakázek v řádu desítek miliard totiž přestěhoval své sídlo na Marshallovy ostrovy.

Ty jsou ve světě byznysu známy jako jedno ze tří míst na světě, kde lze nejlépe utajit skutečné vlastníky akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy