Politici lžou o razii, vrší zakuklence i beranidla

Simona Holecová
23. 6. 2013 13:40
Nebyl to tyátr, říká šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta
Šéf ÚOOZ Robert Šlachta na tiskové konferenci k současné aféře.
Šéf ÚOOZ Robert Šlachta na tiskové konferenci k současné aféře. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Tuzemští politici šíří drby a dílčí nepravdy.

Jednoznačně to vyplývá z výroků šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, který v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce do detailu popisoval razii ze sklonku minulého týdne, která vedla k pádu kabinetu Petra Nečase.

Důsledně se ohradil proti tomu, že by celá akce byla "tyátr" a při zatýkání osmi bývalý vrcholných politiků a úředníků použil jeho útvar nepřiměřenou sílu.

Beranidlo na Úřadu vlády

Šlachta odmítl slova dosluhujícího premiéra Nečase, který zmiňoval, že se během středečního nočního zásahu pohybovali na Úřadu vlády muži v kuklách a s beranidly. Nad tím se rozhořčovala i navrhovaná příští premiérka Miroslava Němcová: "Jsem v šoku z toho, co se stalo... Zásah v jednu hodinu v noci, kdy vtrhne bezpečnostní komando na Úřad vlády, to bych si představovala, že se stane v tak extrémně vážné situaci, kdy téměř hrozí válka nebo něco podobného..."

Robert Šlachta v televizi řekl, že taková tvrzení striktně odmítá.

"Není pravda, že by kukly a beranidlo byly na Úřadu vlády. Byl jsem tam osobně s dozorovým státním zástupcem Ivo Ištvanem. Šli jsme do pracovny pana premiéra, kde byl policejní prezident, ministr vnitra a ministr spravedlnosti. Sdělili jsme jim, co potřebujeme udělat. Zapečetili jsme kanceláře a dva policisté je hlídali do rána, kdy se začala dělat prohlídka," uvedl Šlachta v OVM.

Může předložit důkazy, celý zásah má zadokumentovaný.

A podporují to i slova ministra vnitra Jana Kubiceho, který hned ve čtvrtek před poslanci mluvil o "zdvořilostní návštěvě". "To, čemu říkáte zásah, byla návštěva ředitele ÚOOZ a dvou státních zástupců na Úřadu vlády za účelem úkonu v trestním řízení," řekl tehdy Kubice.

400 mužů v akci

Zkreslení se dopustil i bývalý prezident Václav Klaus, který situaci komentoval v pondělí večer na akci Hnutí D.O.S.T. "Politikou není masivní odposlouchávání občanů, ale ani vstup policie o půlnoci do budovy vlády nebo ministerstva obrany. Nechápu, proč byli policisté v kuklách, když nezasahovali proti ozbrojeným pachatelům, ani proč se na akci podílelo na 400 uniformovaných mužů."

Toto číslo Šlachta rovněž odmítl. "Pokud jde o počet 400 policistů, jde o celkové číslo. Množství osob, které se na zásahu podílely od úterý do soboty. Musíte vědět, že domovní prohlídky trvají 12, 14 až 16 hodin - a vy musíte mít zajištěno střídání. Jsou v tom lidé z eskorty, lidé, kteří dávají dohromady spisový materiál a tak dále. Bavíme se tedy o 200-250 policistech v celé šíři."

Pokud jde o tolik kritizované kukly, má i pro ně Šlachta vysvětlení.

"Nás není tolik, do akce tedy byli nasazeni i detektivové, kteří pracují na jiných kauzách. Věděli jsme přitom, že jdeme na místa, kde jsou kamery bezpečnostních agentur, kamery, které si pořizují osoby, kde jsme prováděli prohlídky, kde budou novináři. Zhruba u 80 lidí jsem proto povolil kukly - kvůli ztížení identifikace."

12 mužů pro Nagyovou

Šlachta vylíčil i zatýkání Nečasovy pravé ruky Jany Nagyové. V médiích proběhla informace, že si pro ni přišlo dvanáct zakuklenců. Zmiňoval to v rozhovoru pro Blesk i prezident Miloš Zeman, když líčil svou schůzku s Nečasem.

"On byl trochu překvapen tím, že při paní Nagyové a jejím vyšetřování asistovalo asi čtyři sta policistů. Dokonce mně říkal, že s sebou měli beranidlo, kterým by mohli vylomit dveře. Mně to trochu překvapilo, protože jsem zvyklý na to, i když se mně to samotnému nikdy nestalo, že policisté by měli slušně zazvonit a požádat o poskytnutí nějakých dokladů nebo nějakých dalších materiálů. Takže to beranidlo mi opravdu přišlo poněkud přehnané," uvedl Zeman.

Šlachta tvrdí, že to znovu není pravda.

"Do bytu paní Nagyové vstupovaly čtyři osoby," řekl. "Celá skupina sice skutečně má nějakých 11 osob, ale do bytu vstoupily čtyři osoby po jasně daných výzvách, aby mohly vstoupit. Paní Nagyová jim otevřela. To, že beranidlo bylo na místě, je věc logická. Na všech akcích, které provádíme, s sebou máme beranidlo. Tak, abychom úkon, který máme provést, skutečně mohli udělat. Neumím si představit, že někam přijdeme, požádáme o vstup, oni nám neotevřou, tak tedy odejdeme a druhý den to půjdeme zkusit znovu..."

Pozastavil se i nad výrokem Němcové, která se podivila, že "jako třetí nejvyšší ústavní činitel se teprve na brífinku policie dozvím, co se vlastně stalo."

"Pokud bychom o akci nejdřív měli informovat premiéra a paní předsedkyni sněmovny, tak to by se musel napřed změnit trestní řád," uvedl.

Šlachta připustil, že případ může ukončit jeho kariéru. "Můj úřad má ale za sebou tolik případů, že kdybych nad něčím takovým měl přemýšlet, tak už na tomhle místě dávno nesedím. Dělám, co je potřeba. Nebo snad máme chytat zlodějíčky ze sklepů nebo motorových vozidel? (...) Neustále někdo zpochybňuje naši práci. Jednou to děláme doleva, jednou doprava, teď jsem se dočetl, že pro CIA... už chybí jenom Marťani a je tam všechno."

 

Právě se děje

Další zprávy