Politici a zástupci církví prvně jednali o restitucích

Jakub Novák
Aktualizováno 17. 12. 2013 10:35
Expertní týmy ČSSD a ANO si na schůzce se zástupci církví vyjasní svá stanoviska.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Expertní týmy složené ze zástupců ČSSD, hnutí ANO a představitelů církví a náboženských společností se prvně sešly k jednání o restitucích.

"Dohodli jsme se, že se dohodneme, že budeme postupovat tak, aby veškeré záležitosti spojení s realizací zákona byly transparentní, v jednáních budeme pokračovat - další proběhne v lednu již nad konkrétními tématy," řekla po schůzce zástupkyně sociální demokracie v expertní skupině, senátorka Alena Gajdůšková.

Jediným konkrétnějším výstupem úterního jednání je shoda na ustanovení pracovní skupiny, která by měla celý postup implementace zákona o církevních restitucích monitorovat.

Podle sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba budou další jednání probíhat zejména v duchu vzájemného přesvědčování o spravedlnosti toho či onoho řešení.

"Potvrzuji, že na dalším jednání rádi uslyšíme od politických subjektů důvody, proč je tento zákon vnímán jako nespravedlivý. Na další jednání přineseme popis celého průběhu dlouholetých jednání, jak byla absolvována od roku 1996 a budeme se snažit ukázat, v čem církve přispívají a jak přispívat nadále chtějí," konstatoval Holub.

Kromě toho by měla být dále řeč například o vyřešení problematiky Pražského hradu, finančních náhrad a zprůhlednění veškerých procesů.

Iniciátorem těchto jednání je sociální demokracie, která se tak snaží dostát svým předvolebním slibům týkajícím se revize zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. První schůzku ale obě strany označily za seznamovací a výsledek tomu odpovídal.

Sociální demokraté se snaží najít s církvemi kompromis, kterým by bylo - minimálně finanční - vyrovnání snížit. Samy církve, jak v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl například sekretář České biskupské konference Tomáš Holub, však k těmto jednáním přistupují spíše pasivně a počkají, s jakými návrhy přijde sociální demokracie.

"Ten, kdo rozhoduje, jestli zákon bude naplněn, nejsou církve, ty pouze žádají. Kdo rozhoduje, je stát a jeho úředníci," řekl Holub v rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy