Policie začala prověřovat Škárkovy výroky o uplácení

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
5. 4. 2011 16:55
Místopředsedovi Věcí veřejných se jeho straničtí kolegové nemohou dovolat, mobil nezvedá

Praha - Aférou výkonného místopředsedy Věcí veřejných Jaroslava Škárky se už začala zabývat i policie. 

"Trestní oznámení jsem sice ještě poslat nestihl, ale policie začala konat na základě informací z médií sama ze své iniciativy," prohlásil ministr vnitra a předseda VV Radek John. "Takže se nic nezmešká," dodal.

John v pondělí oznámil, že se chystá podat kvůli pomluvě trestní oznámení "na neznámého pachatele", nikoliv jmenovitě na Jaroslava Škárku.

Škárka aféru rozpoutal tím, že před redaktorkou Respektu hovořil o "černých" sponzorech strany nebo o tom, že on sám dostával desítky tisíc korun měsíčně za své mlčení. Později tvrdil, že šlo pouze o mystifikaci, protože si všiml, že ho novinářka tajně nahrává.

Hlavní aktér kauzy však nebyl celé úterý k zastižení. Poslanec Michal Babák s ním přitom chtěl mluvit kvůli tvrzením, že právě on a poslanec Radim Vysloužil mu nosili peníze v obálce. Nedovolal se mu ani předseda John.

"Pan Škárka je vypnutý a nezvěstný," prohlásil doslova předseda VV.

Škárka musí odejít, míní někteří poslanci VV

Právě v úterý se měl Jaroslav Škárka vrátit z Kazachstánu a Michal Babák i Radim Vysloužil říkali, že se s ním chtějí okamžitě sejít.

Někteří poslanci VV chtějí okamžitý Škárkův ochod z čela strany
Někteří poslanci VV chtějí okamžitý Škárkův ochod z čela strany | Foto: Ludvík Hradilek

Radek John zatím stále trvá na tom, že by si měl aféru vyříkat nejdříve poslanecký klub VV, a to na výjezdním zasedání ve čtvrtek a v pátek.

"Rozhodli jsme se, že by nám měl vysvětlit svůj způsob komunikace," říká John.

Z nitra poslaneckého klubu ale zní i radikálnější hlasy.

"Myslím, že by měl Škárka okamžitě opustit post místopředsedy strany, a pak se budeme bavit o tom, zda by vůbec neměl vystoupit z klubu," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců.

ODS: Chceme od Babáka omluvu

Poslanec Michal Babák se v souvislosti se Škárkovými výroky opřel do koaličního partnera VV - občanských demokratů.

Za celou záležitostí podle nej může být vliv plzeňského podnikatele a člena výkonné rady ODS Romana Jurečka. Ten označil Babákův výrok za "naprosto scestný".

Senátoři ODS na Babákovy spekulace reagovali rázným prohlášením a žádají omluvu. "Jde o nehorázný a ničím nepodložený útok na koaličního partnera, který má bezpochyby zastřít pouze trapné, vyděračské a korupční praktiky uvnitř Věcí veřejných," uvedl předseda senátorského klubu Richard Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy