Policie ukončila stíhání Bárty. Případ míří k soudu

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Sabina Slonková, Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
13. 12. 2011 15:10
Podle informací Aktuálně.cz policie již uzavřela vyšetřování obálkové kauzy
Vít Bárta bude potřebovat právníka.
Vít Bárta bude potřebovat právníka. | Foto: Jan Langer

Praha - Policie ukončila vyšetřování "obálkové" kauzy a chce dostat před soud lídra Věcí veřejných Víta Bártu.

Vyšetřovatel podle zjištění Aktuálně.cz vyzval Bártu, aby se přišel seznámit se spisem. Současně do písemné "pozvánky" napsal, že důkazy podle jeho názoru postačují k podání obžaloby.

"Vyšetřovatel to takto formuloval, rozhoduje ovšem státní zástupce. My navíc navrhujeme výslech dalších devíti svědků," uvedl pro Aktuálně.cz Bártův advokát Oldřich Chudoba.

O ukončení vyšetřování policie informovala i dalšího aktéra, Jaroslava Škárku. "Dostal jsem vyjádření, že má policie dostatek důkazů na podání obžaloby. Jsem rád, že se celá věc vysvětlí u soudu," sdělil Aktuálně.cz.

Bárta je od září obviněn kvůli tomu, že letos zjara předal bývalým kolegům z Věcí veřejných Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi obálky se stovkami tisíc korun. Zatímco Kočí a Škárka tvrdí, že šlo o úplatek, Bárta peníze označil za půjčku.

Policie se rozhodla, že bude věřit verzi Kočí a Škárky a Bártu obvinila. Spolu s ním ovšem i samotného Škárku, protože otálel s oznámením případu na policii.

Případ zjara připravil Víta Bártu o ministerský post, na který rezignoval poté, co jej Kočí a Škárka obvinili z korupce. Politik nicméně verzi svých kolegů striktně popírá a věří, že se u soudu obhájí.

Kdo byl na výslechu?

Vyšetřovatel do dnešního dne vyslechl šest lidí. Hlavní aktéry případu Bártu, Škárku a Kočí. Svědčili také Alena Maršálková, asistentka Kočí, vicepremiérka Karolína Peake a poslankyně VV Jana Suchá.

Výslechy podle informací Aktuálně.cz nepřinesly do vyšetřování žádný zvrat, policie se tedy rozhodla, že kauzu zkusí dostat před soud. Definitivní slovo ale bude mít žalobce.

Ten musí nyní rozhodnout, jestli je důkazů proti Bártovi a Škárkovi dostatek. Nebo naopak má pravdu Bártův advokát Chudoba a případ by měl být zastaven. Kromě toho se vyšetřovatel ještě musí vypořádat s návrhem Bártovy obhajoby na výslech dalších devíti svědků.

"Považuji to za úmyslnou snahu celý proces zdržet. U předání úplatků jsem byl pouze já, Bárta a řidič, tak nevím, proč má být vyslechnuto dalších devět svědků," reagoval na žádost Bártova obhájce Škárka.

 

Právě se děje

Další zprávy