Policie požádá sněmovnu o vydání Petra Nečase

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 6. 2013 16:00
Poslanci ODS již oznámili, že vydání expremiéra ke stíhání nepodpoří
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS)  by již brzy měla dostat žádost o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání. Píše to server lidovky.cz a odkazuje se na zdroj blízký vyšetřování.

Náměstek VSZ v Olomouci Pavel Komár České televizi potvrdil, že je Petr Nečas veden mezi podezřelými. Nepřímo uvedl, že by mohl být odstupující premiér i obviněn.

"K žádnému úplatku nedošlo. Je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v ČR," prohlásil Nečas v úterý před novináři. Policejní žádosti sněmovně o své případné vydání se prý nebojí. Kriminalizováno je nyní podle něj běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení určité vnitrostranické, vnitrokoaliční situace.

Z textu policejního obvinění Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a čtyř dalších osob, které zveřejnil server E15, vyplývá, že Petr Nečas podle policie slíbil trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil také jeho poskytnutí.

Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček jej k tomu údajně naváděli.

Trojice poslanců ODS - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr - složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček, jehož přijetí svým odchodem umožnila.

Nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib dalších výhod, a porušila tím zákon. To samé se nyní vznáší i nad Nečasem.

"Kdyby se to skutečně takhle udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace," zopakoval Nečas. Podobně se k policejnímu názoru vyjádřil už na konci minulého týdne po vypuknutí kauzy.

Server lidovky.cz cituje SMS Nagyové Nečasovi: "Nezapomeň říct Kaldovi (míněn Miroslav Kalousek) o tom Šnajdrovi…"  Cituje také z rozhovoru expremiéra Nečase z 5. listopadu loňského roku s Romanem Bočkem, který měl podle policie nabídku postů zprostředkovat: " … ty varianty jsou průchodné a že má ještě nějaké nápady ohledně těch možností, které by byly a jsou realizovatelné jak u toho Ivana, tak u toho Petra, trošku problém bude Marek".

Zdroj blízký vyšetřování Lidovkám prozradil, že Nečas je stále na svobodě pouze z taktických důvodů. Nejdřív prý vyšetřovatelé obvinili a vzali do vazby ty, kdo nejsou chráněni imunitou, aby se nemohli domlouvat a ovlivňovat svědky. Nyní požádají o Nečasovo vydání, píše server. 

ODS: Nečase nevydáme

Výsledek hlasování o vydání expředsedy vlády nelze přesně předvídat. Poslanci ODS se již nicméně nechali slyšet, že by ve sněmovně případnou žádost policie nepodpořili. ¨

Marek Šnajdr.
Marek Šnajdr. | Foto: Ludvík Hradilek

Po společném jednání poslanců, senátorů a europoslanců ODS to sdělil na tiskové konferenci šéf stranického poslaneckého klubu Marek Benda.

"Jestli byla celá policejní akce, která proběhla, jen vyjádřením jiného právního názoru na to, co je a co není korupce, tak my říkáme celou dobu: toto není korupční jednání," prohlásil Benda.

Benda na přidělování míst nic závadného nevidí

V případě Šnajdra šlo podle policie o zvolení do funkce předsedy dozorčí rady společnosti Čepro, v případě Fuksy o zvolení do představenstva Českého Aeroholdingu. U Tluchoře byl prý úplatek poskytnut "ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy".

Podle Bendy, i pokud někdo dostal určitou funkci, tak plat z té funkce nedostává automaticky, ale za práci, kterou v ní odvádí.

"Toto není korupční chování," míní Benda. Právní názor policie je podle něj absurdní. "To bychom museli zrušit politiku jako takovou, nebo ať je za posledních 20 let rozdáno těchto oznámení stovky, možná stovky tisíc, když započítám obce i kraje," podotkl Benda.

Kuba: Dělení pozic ve veřejné sféře je legitimní

Nynější faktický šéf ODS a ministr průmyslu v demisi Martin Kuba souhlasil a poukázal na nedávné stanovisko výkonné rady ODS.

"My máme pohled na dělení pozic ve veřejné sféře ten, že ho považujeme za legitimní součást politického rozdělení moci," řekl Kuba. Míní, že práce v dotčených funkcích není finančním benefitem.

"V těchto případech byl i ten finanční benefit mnohdy mnohem nižším, než byl v té práci poslance," poznamenal.

Nečase, který spolu s některými dalšími vrcholnými politiky trvá na tom, že nešlo o korupci, ale o běžný politický obchod, zatím policie neobvinila ani nevyslechla. Nevyloučila však, že tak učiní.

 

Právě se děje

Další zprávy