Policie podezírá Parkanovou ze dvou trestných činů

Radek Nohl Sabina Slonková, Radek Nohl
13. 6. 2012 15:20
Jakékoli obvinění je zcela absurdní, řekla exministryně Vlasta Parkanová
Vlasta Parkanová.
Vlasta Parkanová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* Protikorupční policie podezřívá exministryni Vlastu Parkanovou ze dvou trestných činů * Jedná se o trestné činy: zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku * Žádost o vydání Vlasty Parkanové doručila policie do sněmovny kolem 13:00 * Parkanová v první reakci řekla, že jakékoliv obvinění by bylo zcela absurdní

Praha - Dalšího politika čekají potíže s policií. Tentokrát jde o bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou.

Policie dospěla k závěru, že je podezřelá z nezákonného jednání v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Detektivové protikorupční služby proto chtějí Parkanovou obvinit.

Podle zjištění Aktuálně.cz už dokonce požádali sněmovnu, aby dnešní poslankyni TOP 09 její kolegové zbavili imunity. Fyzicky byla žádost do sněmovny doručena kolem 13:00.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

"Věc se týká zakázky na nákup letadel CASA pro Armádu České republiky, kdy je dáno důvodné podezření ze spáchání dvou trestných činů," uvedl Ibehej.

Podle informací Aktuálně.cz policisté Parkanovou podezřívají ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku.

Obvinění je absurdní, řekla exministryně

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík podle svého vyjádření o záměru policie obvinit Parkanovou věděl již dopoledne.

Kauzu měl na svém jednání probírat poslanecký klub. Parkanová i Gazdík ale označili žádost o vydání exministryně za nesmyslnou.

"Mám čisté svědomí, jakékoli obvinění by bylo zcela absurdní. Šlo o rozhodnutí celé vlády, která návrh jednomyslně schválila a uložila mi smlouvu uzavřít," řekla ČTK Parkanová.

Letoun CASA.
Letoun CASA. | Foto: Armáda ČR

"Zatím z toho, co o tom víme, to vypadá spíše jako politická záminka," podotkl Gazdík. Podobně se vyjádřil i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ten uvedl, že rozhodnutí o nákupu armádních letounů CASA udělala jednomyslně celá vláda, proto by v případě pochyb měl být obviněn celý kabinet, ne pouze jeden ministr.

"Jedna věc je kolektivní rozhodnutí vlády, druhá věc jsou úkony, které byly realizovány v rámci příslušného resortu. Ale v takto citlivé věci je třeba znát spis, znát fakta," řekl ČTK ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Podívejte se na fotky armádních letounů CASA:

Pražské vrchní státní zastupitelství, které kauzu dozoruje, nechce zatím případ komentovat. "V současné době nebudeme poskytovat žádné informace," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Irena Válová.

Poslanci by měli o vydání Parkanové rozhodovat v červenci. Například Kalousek již ale prohlásil, že bude proti.

"Budeme se tou žádostí zabývat jako jakoukoliv jinou. Ale za sebe říkám, že pokud nebudu mít stanovisko imunitního výboru 'vydat', tak budu proti, stejně jako v případě poslance Chaloupky," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Tendr z doby Topolánkovy vlády

Koupi čtyř letounů CASA jednomyslně schválil 20. dubna 2009 kabinet premiéra Mirka Topolánka. V tu dobu vládl ale téměř měsíc v demisi.

A přes výhrady odborníků i některých členů sněmovního výboru pro obranu kontrakt posvětil překlenovací kabinet Jana Fischera.

Martin Barták.
Martin Barták. | Foto: Ludvík Hradilek

Samotný nákup letadel provázela již od počátku řada pochybností. Ministerstvo obrany vybralo stroje, které stály 3,6 miliardy korun, bez řádného tendru.

A kontrakt se společností Omnipol byl podepsán den před nástupem tehdejšího náměstka Martina Bartáka do křesla ministra obrany. Vedle toho byla uzavřena i smlouva s firmou o servisní podpoře strojů.

S letadly má ale armáda opakovaně problémy. Kvůli závadám dokonce nemohla od loňského října do letošního února vůbec létat.

Podle analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo obrany, však není možné smlouvy vypovědět.

 

Právě se děje

Další zprávy