Policie: Filip kondolencí do KLDR trestný čin nespáchal

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 2. 2012 14:53
Šéf KSČM o diktátorovi napsal, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu"
Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kondolence předsedy KSČM Vojtěcha Filipa severokorejskému režimu k úmrtí diktátora Kim Čong-ila sice pobouřila veřejnost i politiky, podle policie ale o trestný čin nešlo.

Filip v prosinci ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu".

"Po provedeném o trestní vyšetření nebyly zjištěny skutečnosti důvodně nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin a odůvodňující zahájení úkonů trestního řízení. Z tohoto důvodu byla věc uložena," řekl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Filip v dopisu do Severní Koreje například napsal, že "KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi".

Šéf KSČM později Lidovým novinám tvrdil, že text kondolence byl odlišný od toho, co se objevilo v médiích.

"Připomněl jsem rovněž, že stejnou kondolenci napsal rakouský prezident, bývalý prezident USA James Carter, mluvil jsem též o minutě ticha, kterou za Kim Čong-ila držela OSN. Myslím, že jsem se jen zachoval jako slušný člověk," citoval deník Filipa.

K prověření, zda Filip svou kondolencí do KLDR neporušil zákon, v minulosti nepřímo vyzval například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy