Policie chce detaily o pohybu poslanců ve sněmovně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 7. 2013 14:03
Žádost souvisí s vyšetřováním kauzy politických trafik pro tři exposlance ODS.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Policie žádá Poslaneckou sněmovnu, aby jí poskytla detailní informace o pohybu poslanců po budovách dolní parlamentní komory.

"Je to posun ve vyšetřování takzvaných trafik pro poslance-rebely. Policie chce prostě dokázat, že případná jednání neprobíhala na půdě sněmovny," řekl jeden z členů organizačního výboru.

Žádost, která přišla 22. července, ve středu posuzoval organizační výbor sněmovny.

Čipové karty, kamery...

Policie požaduje údaje za 2. pololetí roku 2012, hlavně detailní pohyb a průchody poslanců na čipové karty, dále záznamy kamer, které jsou na některých chodbách, údaje z návštěvní knihy, informace o akcích sněmovny a jejím harmonogramu - a také o děních na poslaneckých klubech.

Výbor nakonec odkázal na to, že některé údaje jsou veřejně známé a dohledatelné na webu - například informace o účasti na jednání nebo záznam kamer z jednacího sálu.

Právní posudek chce výbor ohledně informací o pohybech poslanců - právě tento bod některé členy organizačního výboru pobouřil.

Zcela potom odmítl požadavek poskytnout informace o dění v poslaneckých klubech. Podle výboru se má policie s takovým požadavkem obrátit na sekretariáty jednotlivých politických frakcí.

Právě otázka, zda nabídky postů v polostátních podnicích za vzdání se mandátu probíhaly na půdě sněmovny, či mimo ni, je pro další vyšetřování klíčová. A to po verdiktu soudu, podle něhož se na jednání poslanců na půdě sněmovny zcela vztahuje imunita. Po tomto rozhodnutí byli propuštěni z vazby všichni tři bývalí poslanci - Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa.

 

Právě se děje

Další zprávy