Polčák online: Věřím, že strany přímou volbu prosadí

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 9. 2011 12:28
Koaliční vyjednávač Stanislav Polčák (TOP 09) odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz

Praha - "Pevně věřím, že všechny demokratické strany přímou volbu podpoří. Když tak učinila i ODS a dohodla se s ostatními na způsobu volby, pak věřím, že i ostatní strany - především ČSSD - dodrží svůj program," prohlásil v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové).

Zatím to ovšem příliš nevypadá na to, že by se přímá volba skutečně prosadila ústavní většinou jak ve sněmovně, tak v Senátu.

Před loňskými volbami slibovaly politické strany, že prosadí přímou volbu prezidenta republiky. Vezly se tak na vlně voličských nálad. Teď, po více než roce, je čím dál jasnější, že přímá volba se prosadí buď jen s velkými obtížemi, nebo vůbec ne.

Nelibost proti přímé volbě je hlavně v Senátu, pro který je volba prezidenta podstatná hmatatelná pravomoc. Někteří senátoři už hlasitě říkají, že přímá volba prezidenta nebude.

Ve sněmovně se zas jednotlivé strany obviňují, že navzdory předvolebním slibům přímou volbu nechtějí a jen hledají záminku, jak ji potopit.

Poslanec Polčák musel odpovídat i na včerejší incident, při kterém ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zfackoval mladíka, který mu nadával.

"O tom incidentu ani o tom mladém muži zhola nic nevím. Pokud Vám někdo sprostě a vulgárně nadává, můžete to řešit řadou způsobů, ministr Kalousek zvolil ten, který bych asi osobně nezvolil (ale v té situaci jsem nebyl), nicméně já pocházím z Moravy, kde výchovná facka může výrostky usměrnit," odpověděl poslanec Polčák.

 

Právě se děje

Další zprávy