Pokud Vlček porušil zákon, odejde, prohlásil Paroubek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 4. 2010 22:04
Jiří Paroubek: o tom, zda Vlček předáním milionu korun v hotovosti porušil zákon, musí rozhodnout soud
Foto: Ludvík Hradilek

Ústí nad Labem - Aféry kolem předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) byly na pořadu hned v úvodu středeční předvolební debaty České televize s lídry pěti stran, kandidujících v Ústeckém kraji.

Na otázku týkající se čertsvého zjištění, že Miloslav Vlček vrátil půjčku přes milion korun v hotovosti "v papírovém pytlíku", předseda ČSSD řekl, že o vině musí rozhodnout správní soud.

"To je nepříjemná věc," připustil Jiří Paroubek. "Pokud porušil zákon, tak odejde."

Sám Miloslav Vlček už ovšem přiznává, že zákon proti praní špinavých peněz v roce 2005 skutečně porušil. Předal totiž více než milion korun hotově, ačkoliv zákon ukládá převádět částky nad 15 tisíc eur (necelých 400 tisíc korun) pouze bankovním převodem.

Vlček se hájí tím, že to nevěděl a že konal v dobré víře.

Půjčku vracel svému bývalému asistentovi Zdeňku Klapkovi, se kterým se teď soudí o další půjčku 2,5 milionu korun. V tomto případě Vlček tvrdí, že si nic nepůjčil.

Do voleb může být jasno

Jiří Paroubek zopakoval, že v další kauze - dotace pro Vlčkova poradce - musí rozhodnout ministerstvo financí. A věří, že ještě do voleb stihne říct, zda byla dotace zneužita.

Miloslav Vlček.
Miloslav Vlček. | Foto: Ondřej Besperát

"Věci jsou jasné: buď ano, nebo ne. Jestli jsou tam nesrovnalosti, ať to dá ministr financí na papír," prohlásil předseda ČSSD.

Miloslav Vlček ve středu na tiskové konferenci odmítl, že by za dotaci poskytnuté jeho poradci Petru Vrtalovi lobboval. Přiznal ale, že napsal dopis, ve kterém žádal rozpočtový výbor sněmovny, aby onu dotaci zúřadovalo ministerstvo financí.

"Pan Vlček, i když říká, že za to věcně nemůže, přijal politickou odpovědnost a zařídí se podle vyjádření ministerstva financí," dodal k tomu večer Paroubek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy